ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ιταλία: Χάος με την εκτόξευση στις τιμές των καυσίμων

https://energypress.gr/news/italia-haos-me-tin-ektoxeysi-stis-times-ton-kaysimon

09 01 2023 | 09:32

Οι τιμές των καυσίμων στην Ιταλία εκτινάσσονται λόγω της φορολογίας και της κερδοσκοπίας των λιανοπωλητών, ενώ οι καταναλωτές περιμένουν την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Η βενζίνη έχει φτάσει να κοστίζει έως και 2,5 ευρώ και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, ενώ κατηγορεί τους μεταπωλητές για κερδοσκοπία.

Η τιμή στην αντλία της βενζίνης, του ντίζελ και του υγραερίου είναι το άθροισμα τριών συνιστωσών: το καθαρό κόστος του καυσίμου, ο πάγιος ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ 22%. Από τον Ιανουάριο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα βαρύνει και πάλι σχεδόν 55% στο τελικό κόστος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ της βενζίνης και του ντίζελ.

Από τον Ιανουάριο του 2023, στην πραγματικότητα, τα καύσιμα έχουν υψηλότερη τιμή, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι (Αδέλφια της Ιταλίας/Ecr) δεν ανανέωσε την έκπτωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον Μάρτιο του 2022, ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εισήγαγε έκπτωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων με στόχο τη μείωση της τιμής στην αντλία της βενζίνης, του ντίζελ, του υγραερίου και του μεθανίου για αυτοκίνητα. Με την κατάργηση της έκπτωσης, η οποία κόστισε στο κράτος εκατομμύρια ευρώ, οι τιμές αυξήθηκαν αυτόματα.

Τα κερδοσκοπικά φαινόμενα από την πλευρά των εμπόρων λιανικής φαίνεται επίσης ότι επιδείνωσαν την κατάσταση και προκάλεσαν αύξηση των τιμών.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι μίλησε ανοιχτά για κερδοσκοπία στις τιμές της βενζίνης και πρόσθεσε, όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης: «Θα μιλήσουμε με την πρωθυπουργό, (…) υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι είναι έξυπνος», είπε αναφερόμενος στους λιανοπωλητές.

Ο Αντόλφο Ούρσο, υπουργός Επιχειρήσεων και Made in Italy, ζήτησε συνεχή παρακολούθηση των τιμών και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τις ενώσεις καταναλωτών την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, Τζιλμπέρτο Πισέτο Φρατίν, έκανε λόγο για «κερδοσκοπία» για τιμές άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο και ανακοίνωσε κυβερνητική παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών.