ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών λόγω Κίνας και σεισμού στην Τουρκία

https://www.imerisia.gr/agores/emporeymata/64986_petrelaio-nea-anodos-ton-timon-logo-kinas-kai-seismoy-stin-toyrkia

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καθώς η Σαουδική Αραβία προεξόφλησε την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και υπάρχουν ανησυχίες από τη διακοπή λειτουργίας του εξαγωγικού τερματικού σταθμού στην Τσεϊχάν της Τουρκίας λόγω του καταστροφικού σεισμού.

Η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 1,3% λίγο πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) αυξανόταν 1,5% πάνω από τα 75 δολάρια.«Οι τιμές του αργού αυξάνονται λόγω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας θα λάβει χώρα και των διακοπών στην προσφορά από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία», δήλωσε αναλυτής της OANDA.

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένει ότι η  μισή αύξηση στην παγκόσμια ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπως δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του, Φατίχ Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι έχει εκτιναχθεί η ζήτηση στη χώρα για αεροπορικά καύσιμα.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές

Η Σαουδική Αραβία, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές για το αργό που πουλά στην Ασία, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες εν μέσω προσδοκιών ανάκαμψης της ζήτησης, ιδιαίτερα από την Κίνα.

Η λειτουργία του τουρκικού τερματικού σταθμού BTC στην Τσεϊχάν, από όπου εξάγονται 1 εκατ. βαρέλια αζέρικου πετρελαίου την ημέρα προς τις διεθνείς αγορές, διακόπηκε μετά τον χθεσινό σεισμό έως και αύριο.

Προβλήματα και στη Νορβηγία

Αναλυτής της τράπεζας ΑΝΖ στο Σίδνεϊ ανέφερε επίσης τη διακοπή των εργασιών στο πετρελαϊκό κοίτασμα Johan Sverdrup της Νορβηγία, δυναμικότητας 535.000 βαρελιών την ημέρα σε πρώτη φάση, ως βασικό μοχλό ανόδου των τιμών.

Οι αγορές πετρελαίου θα έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους και στην ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Τετάρτη, καθώς οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων ενισχύουν το δολάριο και κάνουν το αργό ακριβότερο για τους αγοραστές εκτός των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg