ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χωρίς κρατική επιδότηση από τις 31 Μαρτίου

https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1407616/petrelaio-thermansis-xoris-kratiki-epidotisi-apo-tis-31-martiou

Με τιμή «κουρεμένη» κατά 15 λεπτά το λίτρο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο απευθείας στην αντλία λήγει στις 31 Μαρτίου 2023 και μέχρι τις 30 Απριλίου 2023 που τελειώνει και τυπικά η χειμερινή περίοδος δεν θα υπάρχει καμία επιδότηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται σε 1,197 ευρώ το λίτρο.

Στις 15 Οκτωβρίου 2022, που ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή πώλησής του ήταν πάνω από 1,4 ευρώ το λίτρο, μετά και την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο αλλά και την έκπτωση 7,5 λεπτών το λίτρο από τα διυλιστήρια. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η κρατική επιδότηση που ψαλιδίστηκε στα 15 λεπτά το λίτρο.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σε επίπεδο εβδομάδας κατά 7 δολάρια το βαρέλι και πλέον διαμορφώνεται στα 66 δολάρια.

Ο ιδιόμορφος τρόπος της τιμολόγησης των πετρελαιοειδών προϊόντων στην ελληνική αγορά (μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων ημερών) έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη μετακύλιση των μειώσεων στην αλυσίδα εμπορίας και λιανικής. Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι ορατή στους καταναλωτές από αυτήν την εβδομάδα.