ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Γιατί εκτινάσσεται από σήμερα η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/107271/giati-ektinassetai-apo-simera-i-timi-lianikis-toy-petrelaioy-thermansis/

Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 07:44

Η περίοδος οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έληξε, η περίοδος διάθεσής του όχι. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, με το που άλλαξε ο μήνας, καταγράφηκε πολύ μεγάλη άνοδος 120 ευρώ στην τιμή χονδρικής και από σήμερα αυτή διαμορφώνεται στα  917,75 ευρώ ανά κυβικό όταν την Παρασκευή η τιμή ήταν χαμηλότερη από 800 ευρώ (και συγκεκριμένα 797 ευρώ).

Ουσιαστικά, στην τιμή λιανικής, τα πρατήρια καυσίμων αλλά και οι έμποροι θα πρέπει να προσθέσουν τουλάχιστον 15 λεπτά οπότε η μέση πανελλαδική τιμή αναμένεται ότι θα εκτιναχθεί προς τα 1,35 ευρώ ανά λίτρο για το διάστημα που απομένει μέχρι να λήξει η χειμερινή περίοδος.

Αυτή η εξέλιξη, ουσιαστικά περιορίζει αισθητά το κίνητρο για «αποθεματοποίηση» ενόψει της έναρξης της επόμενης χειμερινής σεζόν. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα που ειδικά στην Αττική έβρισκε κάποιος να αγοράσει ακόμη με 1,1 ευρώ το λίτρο, το… ρίσκο της αποθεματοποίησης ήταν πιο μικρό. Τώρα, με 15 λεπτά επιπλέον στην τιμή λιανικής αλλά και τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να «τσιμπάει», το κίνητρο περιορίζεται.

Το μπρεντ ξεκινάει την εβδομάδα μια ανάσα από τα 80 δολάρια το βαρέλι όταν πριν από μερικές ημέρες, η τιμή είχε υποχωρήσει (εν μέσω του φόβου για ύφεση από την χρηματοπιστωτική κρίση) ακόμη και στα 72 δολάρια το βαρέλι.

Με τέτοια δεδομένα –και δεδομένου ότι ο χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος με αποτέλεσμα να γίνουν περιορισμένες καταναλώσεις- ο ανεφοδιασμός θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο και οι τιμές θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε. Πάντως, με δεδομένη την διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά και την κατάργηση της οριζόντιας επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο ανακτά τη χαμένη του αίγλη ως αρκετά φθηνότερο ορυκτό καύσιμο θέρμανσης.

Αυτό που θα επηρεάσει περισσότερο τους καταναλωτές το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι τιμές στα καύσιμα κίνησης. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αλλά και της τιμής της αμόλυβδης για την περιοχή της Μεσογείου έχει επηρεάσει το κόστος ανεβάζοντας την τιμή του λίτρου πάνω από τα 1,9 ευρώ. Αρκετά φθηνότερη παραμένει πάντως η τιμή λιανικής του πετρελαίου κίνησης το οποίο πωλείται κάτω από τα 1,6 ευρώ το λίτρο.