ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Τσιμπάει» η βενζίνη – Νέα άνοδο στις τιμές αναμένει η αγορά

https://energypress.gr/news/tsimpaei-i-benzini-nea-anodo-stis-times-anamenei-i-agora

«Τσιμπάει» η βενζίνη – Νέα άνοδο στις τιμές αναμένει η αγοράτης Πένης Χαλάτση

04 04 2023 | 08:45

Ανοδικά κινείται η τιμή της βενζίνης στην εγχώρια αγορά λίγο πριν από τις διακοπές τους Πάσχα. Η άνοδος κατά 8% που κατέγραψε η διεθνής τιμή του Brent τη Δευτέρα, ως αντίδραση στην αιφνίδια ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως τάραξε τα νερά σε μια ήδη αμφιταλαντευόμενη αγορά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, οι εθελοντικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο έως το τέλος του 2023 και το προληπτικό αυτό μέτρο, ακόμη και εάν δεν καταφέρει να αφαιρέσει την ποσότητα που υπόσχεται από την αγορά, σίγουρα εκπέμπει τα δικά του σήματα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η δήλωση μείωσης της παραγωγής σε χρόνο που δεν συμπίπτει με κάποια επίσημη συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ μαρτυρά τον επείγοντα χαρακτήρα της παρέμβασης και τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης σε μια περίοδο όπου τόσο η ομαλή ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη τίθενται υπό αμφισβήτηση ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα δεν συντελείται με το ρυθμό που αρχικά αναμενόταν.

Με το Brent να κινείται την Δευτέρα κοντά στα 85 δολάρια και το παγκόσμιο κλίμα να εξακολουθεί να είναι τεταμένο, οι τιμές στην εγχώρια αγορά αναμένεται ότι θα καταγράψουν μικρή άνοδο μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως εξηγεί μιλώντας στο Insider.gr πηγή της αγοράς, «η τιμή στην αντλία καθορίζεται από τη διεθνή τιμή, το Platts και την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης. Φαίνεται ότι οι τιμές και στην ελληνική αγορά, επηρεαζόμενες από τις συνθήκες θα σημειώσουν άνοδο. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πέραν των τριών, τεσσάρων επόμενων ημερών καθώς υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες».

Πάντως, αυτή τη στιγμή, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,916 ευρώ το λίτρο από 1,914 πριν από τρεις ημέρες, του diesel κίνησης στα 1,655 από 1,657 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,173 από 1,152. Εάν όντως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για νέα άνοδο των τιμών, αυτό σημαίνει ότι η βενζίνη θα μπορούσε να προσεγγίσει και πάλι τα 2 ευρώ, θυμίζοντας αντίστοιχες εποχές υψηλών τιμών πέρυσι το καλοκαίρι.

(Αναδημοσίευση από το insider.gr)