ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Προβλέψεις για πετρέλαιο στα 110 δολάρια φέτος το καλοκαίρι – Κομβική η απόφαση του ΟΠΕΚ

https://energypress.gr/news/problepseis-gia-petrelaio-sta-110-dolaria-fetos-kalokairi-ti-ektimoyn-oi-xenoi-analytes

Προβλέψεις για πετρέλαιο στα 110 δολάρια φέτος το καλοκαίρι - Τι εκτιμούν οι ξένοι αναλυτές

05 04 2023 | 07:34

Εάν υλοποιηθούν πλήρως οι πρόσφατα εξαγγελθείσες περικοπές του ΟΠΕΚ+ τότε η αγορά πετρελαίου θα πιεστεί ιδιαίτερα και η τιμή του Brent θα οδηγηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα του αναμενομένου, φτάνοντας πέριξ των 110 δολαρίων ακόμη και φέτος το καλοκαίρι.

Την προβλεψη αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος της Rystad Energy Jorge Leon σε έκτακτο ενημερωτικό σημείωμα του οίκου το οποίο επικαλείται το Rigzone. Σύμφωνα με τον ίδιο η εθελοντική περικοπή κατά 1,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εξέπληξε τις αγορές, προκάλεσε άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τροφοδότησε τους φόβους για τον πληθωρισμό.

«Οι εθελοντικές περικοπές, τις οποίες ο Οργανισμός έχει καλό ιστορικό εφαρμογής, θα ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών, προσφέροντας υποστήριξη περίπου 10 δολαρίων ανά βαρέλι», δήλωσε ο Leon.

«Η Rystad Energy πιστεύει ότι αυτές οι εθελοντικές περικοπές θα σφίξουν περαιτέρω την αγορά πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους και θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και να τις διατηρήσουν πάνω από αυτό το επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου έτους», συνέχισε ο Leon.

Στην ενημέρωση, ο Leon προειδοποίησε ότι η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους, ως αποτέλεσμα των εθελοντικών περικοπών, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, «προκαλώντας μια πιο επιθετική στάση για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο».

Σε άλλη δήλωση που εστάλη στο Rigzone σχολιάζοντας τις νέες περικοπές του OPEC+, ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB, είπε, «αυτό που βλέπουμε είναι ένας προσαρμοστικός και ευέλικτος όμιλος OPEC+ που είναι ικανός και πρόθυμος να δράσει μπροστά από την καμπύλη».

Στη δήλωση, ο Schieldrop είπε ότι είναι εύκολο να μειωθεί η παραγωγή «όταν η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου είναι σιωπηλή».

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι περικοπές στην παραγωγή να οδηγήσουν σε απώλεια μεριδίου αγοράς και ο ΟΠΕΚ είναι πάντα προσεκτικός σε αυτόν τον κίνδυνο. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι δύσκολο. Το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ αποτελεί τη μοναδική αμφισβήτηση για τον ΟΠΕΚ+», πρόσθεσε.