ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο αν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν τα $100 το βαρέλι

https://energypress.gr/news/poies-hores-tha-pligoyn-perissotero-oi-times-toy-petrelaioy-ftasoyn-ta-100-bareli

Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον OPEC+ οδήγησε σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου – και οι αναλυτές λένε ότι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα βιώσουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο αν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως έχουν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο OPEC+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια κίνηση που δεν ανέμεναν οι αγορές πετρελαίου.

“Είναι ένας δασμός για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο”, δήλωσε ο Pavel Molchanov, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Raymond James.

“Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από το πετρέλαιο στα 100 δολάρια, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία … για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα”, δήλωσε ο Molchanov.

Οι εθελοντικές περικοπές από τις χώρες του καρτέλ πετρελαίου θα αρχίσουν τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ και άλλα μέλη του OPEC, όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν, θα μειώσουν επίσης την παραγωγή.

Χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου

“Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και το άλμα της τιμής του αργού είναι εκείνες με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά τους συστήματα”, δήλωσε ο διευθυντής του Eurasia Group, Henning Gloystein.

Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω εισβολής της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εισαγωγές αργού της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

“Αν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και το ρωσικό αργό σε έκπτωση θα αρχίσει να πλήττει την ανάπτυξη της Ινδίας”, δήλωσε ο Gloystein.

Ιαπωνία

Το πετρέλαιο είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.

“Καθώς δεν διαθέτει αξιόλογη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, με το 80% έως 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής”, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Νότια Κορέα

Παρομοίως για τη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί το κύριο μέρος των ενεργειακών της αναγκών, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata.

“Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο”, επισήμανε ο Molchanov.

Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης “ιδιαίτερα εκτεθειμένες”, σύμφωνα με τον Gloystein. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έκθεση της Κίνας είναι ελαφρώς μικρότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο και όχι στα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό της μείγμα.

Ο αντίκτυπος στις αναδυόμενες οικονομίες

Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες που “δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τις εισαγωγές αυτών των καυσίμων”, θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων, δήλωσε ο Molchanov. Έκανε λόγο για την Αργεντινή, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και το Πακιστάν ως πιθανές οικονομίες που ενδέχεται να πληγούν.

Η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο εγχωρίως και εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές, είναι επίσης πολύ ευαίσθητη σε ένα σκληρότερο αντίκτυπο, πρόσθεσε.

“Οι χώρες με τα λιγότερα ξένα νομίσματα και οι οποίες είναι εισαγωγείς θα πληγούν περισσότερο επειδή το πετρέλαιο τιμολογείται στο δολάριο ΗΠΑ”, δήλωσε η ιδρύτρια της Energy Aspects, Amrita Sen.

Δεν θα είναι μόνιμα στα 100 δολάρια το βαρέλι

Ωστόσο, ενώ τα 100 δολάρια ανά βαρέλι μπορεί να είναι κάτι που θα λάβει χώρα, η υψηλή αυτή τιμή μπορεί να μην παραμείνει για πολύ καιρό, δήλωσε ο Molchanov.

Μακροπρόθεσμα, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, στην περιοχή των 80 έως 90 δολαρίων περίπου, σημείωσε.

“Μόλις το αργό φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει εκεί για λίγο, αυτό θα δώσει κίνητρο στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή εκ νέου”, τόνισε ο Gloystein.

(capital.gr)