ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Πετρέλαιο: Ισχυρή πτώση 1,9% για το brent, στα 83,15 δολάρια το βαρέλι

https://www.bankingnews.gr/energeia/articles/674584/petrelaio-isxyri-ptosi-1-9-gia-to-brent-sta-83-15-dolaria-to-vareli

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου καθώς η ανατίμηση του δολαρίου υπερίσχυσε της πτώσης των αποθεμάτων αργού, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να οδηγηθεί σημαντικά χαμηλότερα στις συναλλαγές.
Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν γρήγορα τα μικρά κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς δεν κατάφεραν να βρουν ουσιαστική στήριξη από τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας, ενώ οι νέες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια οδήγησαν σε ενδυνάμωση του δολαρίου.
Στην Κίνα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5%, περισσότερο από τις προβλέψεις, ωστόσο οι επιμέρους δείκτες δεν ενέπνευσαν εμπιστοσύνη για τη σταθερότητα της ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, η ιδιωτική κατανάλωση ήταν οριακά θετική, ενώ η ανεργία των νέων στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας.
Σε νέες δηλώσεις τους, από την άλλη μεριά, αξιωματούχοι της Fed είχαν υποστηρίξει από τις 18/4 την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Raphael Bostic εκτίμησε ότι θα γίνει ακόμα μία αύξηση του επιτοκίου της Fed κατά 25 μονάδες βάσης ενώ ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λιούις, James Bullard, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις.
Σε αυτό το κλίμα, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε έντονα καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για κατόχους άλλων ισοτιμιών και αντισταθμίζοντας έτσι τη μεγάλη μείωση που εμφάνισαν τα αποθέματα των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η IEA, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,6 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρή πτώση κατά 400.000 βαρέλια.
Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο Ιουνίου του brent έκλεισε με πτώση 1,9% ή 1,6 δολαρίων, στα 83,15 δολάρια το βαρέλι.
Παρομοίως, το αμερικανικό αργό τύπου WTI Μαΐου έκλεισε με απώλειες 2,1% ή 1,7 δολαρίων στα 79,16 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr