ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι Στα 78,45 δολάρια το Brent

https://www.ot.gr/2023/05/01/agores/petrelaio-kato-apo-ta-80-dolaria-to-vareli

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά σχεδόν 2 δολάρια ανά βαρέλι, αφού τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι προσδοκίες για μια ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων υπερίσχυσαν της στήριξης από τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ που τίθενται σε ισχύ αυτόν τον μήνα.

Το αργό Brent υποχώρησε κατά 1,88 δολάρια ή 2,3% στα 78,45 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) διολίσθησε κατά 1,90 δολάρια ή 2,5% στα 74,88 δολάρια.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία την Κυριακή, η πρώτη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο.

«Η αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα συμβεί στην Κίνα και τα  νέα από τον τομέα της μεταποίησης ήταν απογοητευτικά», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Third Bridge, Peter McNally.Η Κίνα αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος, πρόσθεσε.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει στις 2-3 Μαΐου, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης. Το αμερικανικό δολάριο αυξήθηκε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, τίθεται σε ισχύ από τον Μάιο.

Οι τιμές του πετρελαίου έλαβαν κάποια στήριξη από τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που απομακρύνθηκε από χαμηλό τριών ετών τον Απρίλιο, καθώς οι νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν ελαφρώς και η απασχόληση ανακάμπτει.