ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Οι μεγάλες πετρελαϊκές επιστρέφουν στο… πετρέλαιο

https://energypress.gr/news/oi-megales-petrelaikes-epistrefoyn-sto-petrelaio

Στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαίου, το πράσινο είναι εκτός μόδας και το μαύρο επιστρέφει.

Η τάση διαμορφώνεται εδώ και μήνες, ωστόσο έφτασε στην κορύφωσή της την περασμένη Τετάρτη, όταν η Shell ανακοίνωσε κάτι που ισοδυναμεί με στροφή πίσω ολοταχώς… προς τους υδρογονάνθρακες και υπόσχεση να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις στους μετόχους της.

Πέρασαν οι εποχές που η Shell στόχευε να μειώνει την παραγωγή πετρελαίου της κάθε χρόνο και να επενδύει αφειδώς σε ζημιογόνες δραστηριότητες σχετικές με την ηλεκτρική ενέργεια. Τώρα, ο Wael Sawan, νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, υποσχέθηκε ότι “θα επενδύσει στα μοντέλα που λειτουργούν – εκείνα με τις υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στα ισχυρά μας σημεία”. Μετάφραση: περισσότερες δαπάνες για ορυκτά καύσιμα, λιγότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Δέλεαρ

Αυτό είναι μουσική για τα αφτιά των μετόχων και μια δημόσια άρνηση της στρατηγικής του προκατόχου του, Ben van Beurden. Σε τελική ανάλυση, εάν η Shell θα επενδύει πλέον μονάχα σε ό,τι λειτουργεί, το συμπέρασμα είναι ότι προηγουμένως επένδυε σε δραστηριότητες που δεν το έκαναν. Ο Sawan έχει πλέον πωλήσει ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες, ενώ έχει ματαιώσει πολλές άλλες.

Η Shell αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να πείσει τους μετόχους ότι είναι σοβαρή σε όσα διακηρύττει. Το μέρισμα – αυξήθηκε κατά 15% σε περίπου 33 σεντς ανά μετοχή από αυτό το τρίμηνο – εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα 47 σεντς όπου βρισκόταν όταν ο Van Beurden το μείωσε τον Απρίλιο του 2020. Εκείνη την εποχή, αυτό αποτελούσε την πρώτη περικοπή για τη Shell από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακόμη ένας γύρος αγοράς ιδίων μετοχών θα βοηθήσει επίσης, όπως και η υπόσχεση για μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών. Στο μέσο του guidance της, η Shell θα στοχεύσει σε κεφαλαιοποίηση 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 και το 2025. Πρόκειται για μέγεθος χαμηλότερο από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Η Shell ανέφερε ότι ο συνδυασμός εστίασης σε επενδύσεις υψηλότερης απόδοσης και “ισχυρότερη πειθαρχία σε κεφάλαια και κόστη” θα της επιτρέψει να επιστρέφει στους μετόχους το 30% έως 40% των ταμειακών ροών της από τις δραστηριότητες, από 20% έως 30% προηγουμένως. Η αύξηση θα βοηθήσει τη Shell να κλείσει το χάσμα αποτίμησης με τους αντιπάλους της στις ΗΠΑ. Διαπραγματευόμενη σε έναν λόγο εταιρικής αξίας προς υποκείμενα κέρδη μικρότερο των τριών φορών, η Shell είναι σημαντικά φθηνότερη από την Exxon Mobil και τη Chevron, που διαπραγματεύονται σε επίπεδα περίπου πέντε φορών.

Σκεπτικισμός

Οι επενδυτές, ωστόσο, μπορούν να συγχωρεθούν για τον σκεπτικισμό τους. Τα πάρα πολλά ζικ-ζακ τα τελευταία πέντε χρόνια όχι μόνο από τη Shell, αλλά και από την BP και την TotalEnergies, έχουν αφήσει τους μετόχους σε αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει. Η αντίδραση στην ανακοίνωση ήταν ανεπαίσθητη. Η μετοχή της Shell μόλις που μετακινήθηκε.

Είναι πραγματικά η τελευταία στροφή στη στρατηγική της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μεγάλων πετρελαϊκών; Απίθανο. Προς το παρόν, ωστόσο, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ξυπνήσει σχετικά με τους κινδύνους μείωσης των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα στον απόηχο της απομόνωσης της Ρωσίας, η τάση ESG (κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) έχει χάσει τη δυναμική της.

Και πάλι την περασμένη Τετάρτη, η ετήσια ενημέρωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) προέβλεψε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια, έστω και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την ιστορική παράδοση από το 2026 και μετά, λόγω των πιο αποδοτικών οχημάτων εσωτερικής καύσης και των οριακά περισσότερων (όχι όμως υπερβολικά πολλών) ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μέχρι το 2028, το τελευταίο έτος του ορίζοντα προβλέψεων του IEA, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει σχεδόν τα 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 102 εκατομμύρια το 2023. Σημειώστε ότι, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, η ζήτηση για πετρέλαιο θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στα 75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2030.

Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, οι αντιφάσεις δεν είναι ποτέ μακριά από την επιφάνεια, ακόμη και στη δήλωση της ίδιας της Shell. Παραβλέποντας το νόμιμο και τυπικό, το δελτίο Τύπου έχει ακριβώς 623 λέξεις. Σε αυτό, η Shell αναφέρει κάθε τσιτάτο το οποίο θα φανταζόσασταν να χρησιμοποιεί ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου όταν προσπαθεί να αγοράσει την αγάπη της Wall Street – αγορές ιδίων μετοχών, επιστροφές, πειθαρχία στα κόστη. Όλα τους, εκτός από μία λέξη: πετρέλαιο. Σύμφωνα με τα λόγια της Shell, η εστίασή της είναι στη δραστηριότητα “υγρά προϊόντα” – φυσικά, υγρά όπως για παράδειγμα… το πετρέλαιο.

Εάν μια πετρελαϊκή εταιρεία όπως η Shell δεν έχει τα κότσια να πει ανοικτά ότι δραστηριοποιείται στον κλάδο του πετρελαίου, δεν καταλαβαίνω γιατί οι μέτοχοι θα έπρεπε να δώσουν στον Sawan την πλήρη ψήφο εμπιστοσύνης στην οποία ήλπιζε.

(του Χαβιέρ Μπλας, Bloomberg, capital.gr)