ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

Παράταση έως και το τέλος του 2023 για το «καλάθι του νοικοκυριού»

https://www.businessdaily.gr/oikonomia/90915_paratasi-eos-kai-telos-toy-2023-gia-kalathi-toy-noikokyrioy

Παράλληλα το υπ. Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί έως και τις 31/12 το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα.

Την παράταση του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού» έως και τα τέλη του τρέχοντος έτους γνωστοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του .

Σε αυτήν τονίζει ότι το η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

Η παράταση καταφθάνει καθώς ότι στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται ότι ο πληθυσμός της χώρας διπλασιάζεται, η ζήτηση κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι επιχειρήσεις – κυρίως οι προμηθευτικές – δεν έχουν κανένα λόγο και δεν νιώθουν την παραμικρή πίεση, για να μειώσουν τις τιμές.Έτσι με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο «πληθωρισμός των τροφίμων» θα παραμείνει υψηλός. Η μόνη άμυνα, κατά τους ίδιους, των καταναλωτών είναι το «καλάθι» και το «πλαφόν». Βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να … χαροποιήσει ιδιαίτερα του προμηθευτές και τους λιανεμπόρους, ωστόσο όμως οι καλές επιδόσεις της αγοράς περιορίζουν τις αντιδράσεις τους σε μια… βουβή δυσαρέσκεια.