ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Καύσιμα: Φλερτ με τα 2 ευρώ για τη βενζίνη – Τι συμβαίνει με τις τιμές στα νησιά

https://energypress.gr/news/kaysima-flert-me-ta-2-eyro-gia-ti-benzini-ti-symbainei-me-tis-times-sta-nisia

της Πένης Χαλάτση

Σε ανοδική τροχιά κινούνται η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης καθώς πλησιάζουμε προς την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου. Όπως φαίνεται οι αδειούχοι του Αυγούστου θα πληρώσουν υψηλότερες τιμές για να γεμίσουν σε σχέση με την αρχή του καλοκαιριού και όπως φαίνεται τα «σήματα» που στέλνει και η διεθνής αγορά ασκούν ανοδικές πιέσεις.

Στα πρατήρια της χώρας, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,926 ευρώ το λίτρο ενώ του πετρελαίου κίνησης στα 1,633 ευρώ και σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς οι χονδρικής θα κινηθούν επίσης ανοδικά σήμερα, Τετάρτη, προμηνύοντας υψηλότερες τιμές και στην αντλία.

Αν και κάποιοι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την αύξηση των τιμών στην εγχώρια αγορά σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και σε τάσεις αισχροκέρδειας κάποιων πρατηριούχων καθώς κορυφώνεται η ζήτηση, ο πραγματικός λόγος της αύξησης των τιμών είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές Platts παρουσίασαν αυξητική τάση ενώ και το Brent κατέγραφε επίσης κέρδη (μάλιστα την Δευτέρα αναρριχήθηκε σε υψηλό τριών μηνών). Όπως είναι γνωστό το 40% περίπου της τιμής της βενζίνης αφορά σε φόρους, επομένως, μια μεταβολή στην τιμή του Brent και των Platts θα επηρεάσει περίπου το 60% της τιμής.

Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, «η αύξηση της ζήτησης δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να ισχύει το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους οπότε οι όποιοι επιτήδειοι θεωρητικά είναι με τα χέρια δεμένα. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, οι οποίες συχνά εντοπίζονται και επιβάλλονται πρόστιμα».

Λίγο διαφορετική είναι η κατάσταση στα νησιά όπου ναι μεν σε πολλές περιοχές η τιμή λιανικής της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ αλλά και αυτό έχει την εξήγησή του.

«Οι πρατηριούχοι στα νησιά έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένο μεταφορικό κόστος, αυξημένα κόστη συντήρησης και μία ίσως μεγαλύτερη χρονοκαθυστέρηση ως προς τα αντανακλαστικά που επιδεικνύουν σε ενδεχόμενες μεταβολές των τιμών χονδρικής. Για παράδειγμα, ένα πρατήριο σε μια απομακρυσμένη περιοχή με χαμηλότερη ζήτηση ίσως να προμηθεύεται καύσιμα σε πιο αραιά διαστήματα και να αναγκάζεται να διατηρεί μια ενδεχόμενη υψηλή τιμή (εάν είχε αγοράσει και το ίδιο σε υψηλή τιμή) παρά το γεγονός ότι μπορεί στο μεταξύ οι τιμές να έχουν πέσει», εξηγεί πηγή της αγοράς.

Βελτιώνεται το κλίμα στην αγορά – Ανοδικές οι προβλέψεις

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται από σημάδια σύσφιξης της παγκόσμιας προσφοράς και αύξησης της ζήτησης για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 860.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, ενώ η συνολική παραγωγή από τον ΟΠΕΚ ήταν 840.000 χαμηλότερη, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

«Οι προοπτικές ζήτησης παραμένουν εντυπωσιακές και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει αυτή την αγορά σφιχτή», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε σε ρεκόρ 102,8 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο και αναθεώρησε τη ζήτηση για το 2023 κατά περίπου 550.000 bpd λόγω ισχυρότερων εκτιμήσεων οικονομικής ανάπτυξης στην Ινδία και τις ΗΠΑ, αντισταθμίζοντας μια υποβάθμιση της κατανάλωσης της Κίνας.

(Αναδημοσίευση από το insider.gr)