ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ

Οι αυξήσεις τιμών πετρελαίου θέρμανσης και των ειδών πρώτης ανάγκης εξαφανίζουν τις συντάξεις μας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ

 

ΛONTOY 8 AΘHNA 10681, THΛ.2103820860

 

Αριθ. Πρωτ:46

 

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2023

 

Προς:

-Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Κοινοποίηση : Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

 

Θέμα: Οι αυξήσεις τιμών πετρελαίου θέρμανσης και των ειδών πρώτης ανάγκης εξαφανίζουν τις συντάξεις μας

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης πληροφορούμαστε ότι οι τιμές του θα κινηθούν περί τα 33 λεπτά το λίτρο πάνω από την τιμή Απριλίου 2023 και 17 λεπτά πάνω από την τιμή Οκτωβρίου 2022! Πέραν αυτού και οι τιμές των άλλων καυσίμων έχουν επανέλθει σε παλιότερα υψηλά επίπεδα με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνη 95 οκτανίων να κινείται γύρω από τα 2 ευρώ, κατέχοντας, στο Δελτίο Τιμών ΕΕ, της 25/9/2023, την 3η υψηλότερη τιμή στην ΕΕ27! Είναι τραγικό μια χώρα με τους μικρότερους μισθούς και συντάξεις στην ΕΕ να έχει από τις υψηλότερες τιμές στα καύσιμα.

 

Αν λάβουμε υπόψη ότι στα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία κατά κύριο λόγο διατίθενται οι συντάξεις μας, έχουν αυξηθεί από πέρσι κατά μ.ό. 28% (και κάποια 100%+ όπως το ελαιόλαδο) είναι φανερό ότι οι συντάξεις μας βρίσκονται σε κάθετη αγοραστική πτώση. Οι δε αυξήσεις, όσες και σε όσους δόθηκαν το 2023, είχαν εξανεμισθεί από προηγούμενες αυξήσεις τιμών. Όσο για τις προβλεπόμενες λίγες αυξήσεις στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2024, έχουν ήδη αναλωθεί από τώρα!

 

Οι συνταξιούχοι βενζινοπώλες μετά τις τεράστιες μειώσεις που υπέστησαν, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, στις κύριες συντάξεις και την καρατόμηση των συντάξεων του επικουρικού τους ταμείου (ΤΕΑΠΥΚ), το οποίο παρουσίαζε υπερ-πλεόνασμα αποθεματικών και ήταν αρκούντως  βιώσιμο, όπως η τελευταία αναλογιστική μελέτη έδειξε, τώρα ούτε καν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν δεν μπορούν να προμηθευτούν!

 

Σας καλούμε όπως και την τελευταία στιγμή προβείτε σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης από τα 280 ευρώ, συν ΦΠΑ 67,20 το χιλιόλιτρο (σύνολο 347,20 ευρώ), στα 21 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, το χιλιόλιτρο, με προοπτική μηδενισμού του. Σημειώνουμε ότι η μη ομολογούμενη φορολόγηση του ειδικού φόρου (ΕΦΚ) με  ΦΠΑ είναι από τα πλέον παράλογα και απαράδεκτα του φορολογικού μας συστήματος.

 

Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε, μαζί με όλους τους συνταξιούχους, την αποκατάσταση των συντάξεων στο ύψος του πληθωρισμού παράλληλα με τη διεκδίκηση των συντάξεων και αποθεματικών που αφαιρέθηκαν, με διάφορα προσχήματα, στη δεκαετία των μνημονίων, όπως π.χ. η απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης, η ενσωμάτωση στις συντάξεις της απαράδεκτης «προσωπικής διαφοράς» κ.α.

 

Γιατί ξέρουμε ότι σ’ αυτόν τον κόσμο τίποτα δεν μας χαρίστηκε ούτε μας χαρίζεται, διεκδικούμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας.

 

Με τιμή,

 

Για την

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Βενζινοπωλών

 

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γενικός Γραμματέας

Τούντας Άγγελος                                    Ζυγούρης Λάμπρος