ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο φόβος ανατιμήσεων ζεσταίνει την αγορά

της Πένης Χαλάτση energypress.gr

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε επισήμως πριν από μία εβδομάδα και παρά τις πιέσεις που δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός, το ενδιαφέρον των καταναλωτών βαίνει αυξανόμενο. Παρά την παρατεταμένη καλοκαιρία των πρώτων ημερών διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ο φόβος αυξήσεων στις διεθνείς τιμές μελλοντικά λειτουργεί ως μοχλός πίεσης στους Έλληνες καταναλωτές.

Όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Insider.gr, πολλοί καταναλωτές έχουν θορυβηθεί από τον πόλεμο στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην προμήθεια πετρελαίου και στην τιμή του μια ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να κάνουν κάποιες πρώτες παραγγελίες της τάξεως των 300-400 λίτρων, μια καλή ένδειξη για την αγορά αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ακόμη βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες διάθεσης του πετρελαίου και ότι εξακολουθούμε να διανύουμε μια περίοδο εκτεταμένης καλοκαιρίας.

Η τιμή μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βαίνει αυξανόμενη και ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν παρουσιάζει ακόμη έντονες διαφορές σε σχέση με πέρυσι, στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές όπως είναι τα νησιά έχει ξεκινήσει μια ανοδική πορεία που κανείς δεν γνωρίζει που θα φθάσει.

Η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,423 από 1,38 πριν από λίγες ημέρες ενώ στην Αττική είναι στα 1,398 και στην Θεσσαλονίκη στα 1,409.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι τιμές είναι υψηλότερες στα νησιά και σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων λόγω του υψηλότερου μεταφορικού κόστους. Έτσι, στις Κυκλάδες, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 1,530 ευρώ το λίτρο, στο Ρέθυμνο στα 1,490 και στα Δωδεκάνησα 1,483 ενώ τσουχτερές είναι οι τιμές και στην ηπειρωτική χώρα. Στην Φωκίδα η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα 1,482, στην Ευρυτανία στα 1,462, στην Μαγνησία στα 1,469 κλπ.

Οι τιμές της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου καταγράφουν άνοδο για δύο συνεχόμενες εβδομάδες από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον Ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου.

Το Brent θα μπορούσε να φθάσει στα 100 ή τα 140 δολάρια

Η θανατηφόρα επίθεση προκάλεσε δονήσεις στις αγορές πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανέλθουν στα 94 δολάρια το βαρέλι ενώ την Παρασκευή ήταν στα 92. Η έκρυθμη κατάσταση έχει αναζωπυρώσει τους φόβους της αγοράς ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι με αλυσιδωτές συνέπειες για τις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.

Η πιθανότητα διεύρυνσης της κρίσης εάν εμπλακεί το Ιράν και ο κίνδυνος να μπλοκάρει η διέλευση των φορτίων πετρελαίου από τα στενά του Ορμούζ που βρίσκονται στα ιρανικά ύδατα, ασκούν ήδη ανοδικές πιέσεις στις τιμές του Brent.

To στενό του Ορμούζ αποτελεί ένα από τα σημεία διέλευσης πετρελαίου στον κόσμο. Η ποσότητα πετρελαίου που διέρχεται καθημερινά από τα στενά είναι περίπου 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που ισοδυναμεί με περίπου το 17% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου όπως προβλέπεται για φέτος. Είναι επίσης ίσο με σχεδόν το 90% του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής που φεύγει από την περιοχή μέσω του Περσικού Κόλπου. Εάν τα στενά έκλειναν, αυτομάτως ο κίνδυνος ενός ράλι στις τιμές του πετρελαίου θα ήταν μάλλον αναπόφευκτος.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να εμφανίζονται ως παράπλευρες ζημιές εάν η συνεχιζόμενη σύγκρουση κατακλύσει την περιοχή. Πράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται σύντομα να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, έναν σημαντικό παράγοντα στο εμπόρευμα, λόγω των στενών δεσμών της Τεχεράνης με την Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Ο Ρόμπερτ Ράιαν, ο επικεφαλής στρατηγικής της BCA Research, μιλώντας στον Guardian επεσήμανε ότι υπάρχουν 25% πιθανότητες η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν να μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κυρώσεων των ΗΠΑ. Έδωσε τις ίδιες πιθανότητες σε μια πτώση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου για τους ίδιους λόγους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τιμές πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Ράιαν. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτών των κυρώσεων θα μπορούσε να μειωθεί εάν η Σαουδική Αραβία –η οποία περιορίζει την παραγωγή πετρελαίου της– αυξήσει τις εξαγωγές της για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

(αναδημοσίευση από insider.gr)