ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο – Morgan Stanley: Ποια οικονομία απειλείται περισσότερο αν η τιμή φθάσει τα 110 δολάρια Ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, η Ινδία είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες οικονομίες στην Ασία στην άνοδο των τιμών του αργού

https://www.imerisia.gr/kosmos/diethnis-oikonomia/83031_petrelaio-morgan-stanley-poia-oikonomia-apeileitai-perissotero-i

Πηγή: AP

Morgan Stanley εκτιμά ότι μια διατηρούμενη τιμή του πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική σταθερότητα της Ινδίας, αναγκάζοντας πιθανότατα την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, η Ινδία είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες οικονομίες στην Ασία στην άνοδο των τιμών του αργού. Μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια ενισχύει τον πληθωρισμό κατά 50 μονάδες βάσης και συμβάλλει σε διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 30 μονάδες βάσης, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζουν τις περικοπές στην προσφορά

Το πετρέλαιο πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι θα ήταν αποσταθεροποιητικό για την οικονομία της Ινδίας, δήλωσε η επενδυτική τράπεζα, με αποτέλεσμα τις υψηλότερες εγχώριες τιμές καυσίμων και δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί πιθανότατα πέρα από το επίπεδο άνεσης του 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ανέφερε.

Υπό αυτό το σενάριο, πιστεύουμε ότι οι πιέσεις για υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να αυξηθούν και να οδηγήσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας να ξεκινήσει εκ νέου τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Chetan Ahya σε σημείωμά τους την Κυριακή.

Η RBI έχει διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο επί τέσσερις μήνες, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 4%. Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας βασίζονται σε μια τιμή αργού πετρελαίου 85 δολάρια το βαρέλι κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2024.

Η βασική υπόθεση της Morgan Stanley είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν στα 95 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα ήταν πιο διαχειρίσιμο για την ινδική οικονομία, ανέφερε. Υπό αυτό το σενάριο, η RBI πιθανότατα θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων, τόνισε.

Με πληροφορίες από Bloomberg