ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αυξημένη η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης – Που θα φθάσουν οι τιμές

https://www.insider.gr/oikonomia/299815/ayximeni-i-zitisi-gia-ta-kaysima-kinisis-poy-tha-fthasoyn-oi-times

Πένη Χαλάτση

Αυξημένη η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης – Που θα φθάσουν οι τιμές

Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην χώρα με τον Οκτώβριο να ανατρέπει το αρνητικό σκηνικό που σημειώθηκε τον έναν μήνα νωρίτερα και το Νοέμβριο να αναμένεται ότι θα είναι επίσης ένας καλός μήνας από άποψη καταναλώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τον Οκτώβριο, οι καταναλώσεις στην βενζίνη κατέγραψαν άνοδο 6% και στο πετρέλαιο κίνησης 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η ζήτηση κατέγραψε άλμα αν συγκριθεί με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου όπου η ζήτηση για βενζίνη ήταν στο -1,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 και η ζήτηση για diesel κίνησης στο -13,5%. Οι πλημμύρες στην Θεσσαλία και η επιστροφή στην κανονικότητα (μετά από το καλοκαίρι) περιόρισε τις μετακινήσεις αλλά και την ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης, ειδικά από την πλευρά των αγροτών. Ωστόσο, τον Οκτώβριο, η σταδιακή ανάκαμψη της αγροτική δραστηριότητας αλλά και η καλοκαιρία ευνόησαν τις μετακινήσεις ενώ και το Νοέμβριο η αγορά αναμένεται να κινηθεί επίσης σε θετικό έδαφος.

Ευνοϊκά στην κατανάλωση λειτουργεί και η μικρή πτώση που κατέγραψαν οι τιμές τις προηγούμενες εβδομάδας. Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,865 ευρώ το λίτρο από 1,872 πριν από μία εβδομάδα και του diesel κίνησης στα 1,709 από 1,726. Τις τιμές συγκράτησε η πορεία του Brent το οποίο κινείται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι ενώ μέρος της αγοράς εκτιμά ότι η στρατηγική του ΟΠΕΚ+ αναφορικά με την επέκταση των περικοπών στην παραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε νέα άνοδο στις τιμές. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ , σε αυτήν την φάση, δεν «παίζει» μόνος του.