ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Γιατί «ηρέμησε» η αγορά πετρελαίου

https://energypress.gr/news/giati-iremise-i-agora-petrelaioy

της Μαίρης Βενέτη

Aν και μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του OPEC+ υπήρξε έντονος προβληματισμός στις αγορές πετρελαίου, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι  αν εφαρμοστούν οι εθελοντικές περικοπές που αποφάσισε το καρτέλ, οι τιμές μπορεί να εκτιναχθούν και πάλι, εντούτοις οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν στην κρίσιμη ζώνη του 200άρη σε εβδομαδιαίο επίπεδο, που αυτή τη στιγμή είναι πέριξ των 74,20 δολαρίων/βαρέλι. 

Υπενθυμίζουμε ότι αν και το καρτέλ αποφάσισε πριν λίγες ημέρες να μην εγκρίνει επισήμως τις περικοπές παραγωγής, παρά ταύτα οχτώ μεμονωμένες χώρες ανακοίνωσαν εθελοντικές μειώσεις συνολικού ύψους 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σαλμάν υποστηρίζουν συντονισμένα ότι οι μειώσεις παραγωγής είναι προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η στήριξη της τιμής διατηρεί ζωντανές τις επενδύσεις και έτσι διασφαλίζεται διαχρονικά η σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου.

Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη του OPEC+ να παρατείνουν ή να εμβαθύνουν τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι είναι εμφανές ότι η αγορά αντιμετωπίζει ένα πιθανό πλεόνασμα το 2024, λόγω κυρίως της επιβράδυνσης της Κίνας.

Το έκαναν όμως οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να περιορίζει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του έτους και θα μειώσει επιπλέον τις εξαγωγές κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024. Τουτέστιν,  η εθελοντική περικοπή της Ρωσίας θα φτάσει τα 500.000 βαρέλια/ημέρα από τον Ιανουάριο του 2024.

Αν υπολογίσουμε το άθροισμα, η  παραγωγή του OPEC+ που κυμαίνεται σε περίπου 43 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αντανακλά ήδη περικοπές περίπου 5 εκατ. βαρελιών με στόχο τη στήριξη των τιμών και τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 11%! 

Θα περίμενε κανείς με μια τέτοια μείωση, οι τιμές του πετρελαίου να έχουν αν μη τι άλλο συντηρηθεί στα επίπεδα των 80-82 δολαρίων/βαρέλι τουλάχιστον, ακόμα και με τα τρέχοντα επίπεδα της επιβράδυνσης της Κίνας.

Όμως πλέον στο γήπεδο της προσφοράς πετρελαίου οι δυνατές ομάδες είναι δύο.

Ο OPEC+ μπορεί να παράγει πάνω από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, όμως πλέον οι σχιστολιθικοί παραγωγοί στις  ΗΠΑ παράγουν σχεδόν την ίδια ποσότητα πετρελαίου όσο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μαζί. Επιπλέον η παραγωγή αντισταθμίστηκε και από το Ιράν και τη Βραζιλία.

Οι αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά πετρελαίου

Από τη μια λοιπόν η αγορά πετρελαίου δέχεται τη δύναμη των περικοπών που εφαρμόζει ο OPEC+  από την άλλη δέχεται την αντίθετη δύναμη της αύξησης της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα; H εξουδετέρωση προς το παρόν ως έναν μεγάλο βαθμό του στόχου των  περικοπών από τον OPEC+, που δεν είναι άλλος από τη στήριξη των τιμών σε ένα υψηλότερο επίπεδο από το τρέχον.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της η Υπηρεσία Ενέργειας-εφεξής ΙΕΑ- μας επισημαίνει το προφανές:Οι τρεις μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου του κόσμου, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία διανύουν βίους αντίθετους.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει ταχύτητα, με τη  συνολική προσφορά πετρελαίου τον Οκτώβριο να αυξάνεται πέριξ των  1,2 εκατομμυρίων βαρελιών στα 19,8 mb/d, σχεδόν όσο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μαζί.

Οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και οι ισχυροί εθελοντικοί περιορισμοί έχουν μειώσει την παραγωγή  κατά 1,8 mb/d από τον περασμένο Οκτώβριο, στα 10,9 mb/d.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή στη Ρωσία μειώθηκε κατά 170.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, στα 10,9 mb/d.

Σε συνδυασμό με την αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ, το χάσμα μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών του κόσμου έχει διευρυνθεί κατά σχεδόν 3 mb/d μόνο τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ΙΕΑ, ο κύριος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν ήδη το 80% της συνολικής επέκτασης της παγκόσμιας προσφοράς και τα 2/3  της εκτός ΟPEC+ ανάπτυξης.  

Το 2024, μόνο οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 1/4 της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου. Αντίθετα, ο OPEC+  θα καταγράψει νέα πτώση πέριξ των 380.000 βαρελιών.

Όμως όσο και εντυπωσιακή και αν είναι η  αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, δεν παύει να είναι πεπερασμένη.

Το 2024 οι ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους μόνο κατά περίπου 400.000 βαρέλια επιπλέον την ημέρα, με τη  συνολική προσφορά πετρελαίου όμως να αναμένεται να πλησιάσει το ιστορικό όριο των 20 mb/d.

Τουτέστιν, αν η Σαουδική Αραβία επιμείνει στις περικοπές, οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν σε παραγωγή και τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία μαζί.

Μειώνοντας συνεχώς το μερίδιο αγοράς του, το καρτέλ στην ουσία «εκχωρεί» στις ΗΠΑ ένα μέρος της δύναμης για τον επηρεασμό των τιμών του αργού. 

Εν τω μεταξύ νέοι παίκτες μπαίνουν στην αγορά όπως η Γουιάνα, η οποία θα παράγει περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2027. Η Βραζιλία παράγει ήδη  πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Θα καταφέρει ο ΟPEC+ να τις εντάξει στους κόλπους του προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή του στην αγορά; Η θα βλέπει αυτήν την επιρροή  να λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο;

Όπως και να έχει, οι τιμές του πετρελαίου ceteris paribus φαίνεται ότι θα ισορροπήσουν σε ένα συμπαθές για τους καταναλωτές επίπεδο, με κέντρο βάρους τα 74-76 δολάρια/βαρέλι, βάση  πέριξ των 65-68 δολαρίων/βαρέλι και κορυφή πέριν των 86-90 δολαρίων/βαρέλι, χωρίς να αποκλείονται και οι ενίοτε διατρήσεις, κυρίως ως ανταπόκριση στις γεωπολιτικές εξελίξεις ή σε μια περαιτέρω σημαντική επιβράδυνση της ζήτησης.

(Αναδημοσίευση από το liberal.gr)