ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών φέτος βλέπουν αναλυτές καθώς αυξάνεται η προσφορά

https://www.imerisia.gr/agores/emporeymata/86290_petrelaio-ptosi-ton-timon-fetos-blepoyn-analytes-kathos-ayxanetai-i

Μία σειρά από δείκτες προμηνύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πιεστούν φέτος και ενδεχομένως να κάνουν βουτιά, αν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν εφαρμόσουν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με αναλυτές.

Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ συνέχισε να υποχωρεί καθώς το γενικό κλίμα αποστροφής κινδύνου, το οποίο φάνηκε και από την πτωτική πορεία των μετοχών και των ομολόγων στην αρχή του νέου έτους, εκτόπισε τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε 0,5% στα 75,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω και από τα 70 δολάρια, με τους traders να περιορίζουν τις προσδοκίες τους για την έκταση των μειώσεων στα επιτόκια από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Οι τρεις μπαλαντέρ που θα κρίνουν το παιχνίδι της αγοράς το 2024

Αύξηση της προσφοράς

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο βασικός λόγος που θα πιέζει τις τιμές του πετρελαίου πτωτικά είναι η αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει την παγκόσμια ζήτηση που εξακολουθεί να αυξάνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Η αντίδραση του ΟΠΕΚ+ ήταν να δεσμευτεί για μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2024, αλλά οι traders είναι επιφυλακτικοί ότι θα εφαρμοστούν επαρκώς, ώστε να εξαλειφθεί πλήρως το πλεόνασμα που φαίνεται να διαγράφεται στην αγορά.

Η αλλαγή στην ισορροπία προσφοράς – ζήτησης έχει ήδη ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στην πρώτη ετήσια πτώση τους από το 2020, ανατρέποντας τις προσδοκίες για υψηλότερες τιμές μετά την ανάκαμψη από την πανδημία. Περιπλέκοντας περαιτέρω την εικόνα, οι κερδοσκόποι έχουν ενισχύσει τον έλεγχό τους στην αγορά, προκαλώντας συχνές διακυμάνσεις των τιμών που μερικές φορές είναι αποκομμένες από τα θεμελιώδη μεγέθη.

Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για περισσότερο από ένα τρίμηνο, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων του fund εμπορευμάτων Northern Trace, προσθέτοντας ότι το 2024 θα είναι δύσκολο. Οι σημερινές τιμές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη από τονμ Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους τους και μια κατάρρευση της συμφωνίας του για τον περιορισμό της προσφοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ανηφορίζουν οι τιμές καθώς αυξάνεται η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Μειώνονται οι θέσεις των κερδοσκόπων

Η αδυναμία στήριξης των τιμών φαίνεται σε πολλούς δείκτες. Τα συμβόλαια για τις βραχυπρόθεσμες παραδόσεις πετρελαίου διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με αυτά για παραδόσεις που θα γίνουν αργότερα.. Και οι θέσεις των κερδοσκόπων υπέρ της ανόδου των τιμών ήταν το 2023 οι χαμηλότερες που έχουν υπάρξει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Οι καθαρές θέσεις που κατέχουν οι μη εμπορικοί παίκτες στα κυριότερα συμβόλαια πετρελαίου κατά μέσο όρο βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Τουλάχιστον δύο φορές το 2023, οι διαχειριστές κεφαλαίων σόρταραν το πετρέλαιο πριν από τις συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ+ και απάντησαν στις ανακοινώσεις του καρτέλ για μείωση της παραγωγής με κύματα πωλήσεων. Η φθίνουσα εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του καρτέλ να εξισορροπεί την αγορά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την άνοδο των αλγοριθμικών συναλλαγών, οι οποίες αφορούν πλέον σχεδόν το 80% των ημερήσιων συναλλαγών στο πετρέλαιο και τροφοδοτούν όλο και περισσότερο διακυμάνσεις των τιμών που είναι ανεξάρτητες από τα θεμελιώδη μεγέθη.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Κλείνει τη χρονιά με ετήσιες απώλειες 10% – Τι προβλέπουν αναλυτές για το 2024

Απώλειες για τα hedge funds

Οι κερδοσκόποι θα χρειαστούν κάποια πειστήρια πριν αποφασίσουν να στραφούν αποφασιστικά σε θέσεις long το 2024. Τα hedge funds εμπορευμάτων είδαν τις αποδόσεις τους να κατρακυλούν πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019, ενώ οι τιμές των πρώτων υλών κατέγραψαν την πρώτη πτώση τους εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.

Οι πρόσθετοι εθελοντικοί περιορισμοί της προσφοράς κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως από τον ΟΠΕΚ+, που συμφωνήθηκαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, προβληματίζουν τους αναλυτές και τους εμπόρους που προσπαθούν να προβλέψουν τις παγκόσμιες ισορροπίες ζήτησης και προσφοράς. Οι έμποροι αναρωτιούνται αν η ομάδα θα πραγματοποιήσει αρκετές από τις περικοπές για να περιορίσει το διαφαινόμενο πλεόνασμα.

Nέο ρεκόρ παραγωγής από τις ΗΠΑ

Το καρτέλ αντιμετωπίζει μια «πράξη εξισορρόπησης», δήλωσε επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan Chase & Co. «Περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί είναι θεμελιωδώς ευαίσθητοι στις τιμές. Όσο πιο ψηλά κρατάει ο ΟΠΕΚ+ τις τιμές του πετρελαίου μειώνοντας την παραγωγή, τόσο οι πιο παραδοσιακοί παραγωγοί πετρελαίου και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ανταποκριθούν σε αυτό και θα αυξήσουν την προσφορά».

Στις ΗΠΑ, η εβδομαδιαία παραγωγή αργού έφθασε το ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον περασμένο μήνα και το 2024, η παραγωγή αναμένεται να σημειώσει νέο υψηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με τη Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Η Βραζιλία και η Γουιάνα πρόκειται επίσης να αυξήσουν σημαντικά τις προμήθειες, συμβάλλοντας σε ένα κύμα νέου αργού από την αμερικανική ήπειρο.

Επιβράδυνση της ζήτησης

Από την πλευρά της ζήτησης, η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί καθώς η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί, σύμφωνα με τις τελευταίες προοπτικές της αγοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ο όμιλος προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος.

Οι αναλυτές έχουν, πάντως, κατά νου τους γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.