ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Υποχωρεί περαιτέρω το πετρέλαιο – Στα 76 δολάρια το βαρέλι

https://www.iefimerida.gr/oikonomia/ypohorei-peraitero-petrelaio-sta-76-dolaria-bareli

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ
09/01/2024  09:16

Το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα την Δευτέρα, λόγω των ενδείξεων για μια ασθενέστερη αγορά, συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς μείωσης των τιμών από την ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς μπρεντ διαπραγματεύεται την Τρίτη στα 76 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 3,4% τη Δευτέρα για να εξανεμίσει όλα τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, με τον αμερικανικό δείκτη West Texas Intermediate να βρίσκεται στα 70,55 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία
Το Ριάντ μείωσε τις τιμές του περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, με τις τιμές άλλων αργών της Μέσης Ανατολής να υποχωρούν επίσης, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το αργό προέρχεται από την πρώτη ετήσια πτώση του από το 2020, με τις απώλειες να οφείλονται στην αύξηση των προμηθειών εκτός του ΟΠΕΚ+ και στις ανησυχίες ότι η ζήτηση θα επιβραδυνθεί φέτος, μεταξύ άλλων και στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα. Παρόλα αυτά, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, οι αναταραχές της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι και οι πρόσφατες διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη έχουν συνδυαστεί για να παράσχουν κάποια στήριξη.

Παρά τα πρόσφατα προβλήματα εφοδιασμού, «η αγορά πετρελαίου έχει επιστρέψει στο επίκεντρο των ανησυχιών για τη ζήτηση μετά τις περικοπές των τιμών της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Saxo Capital Markets Pte. «Αναμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε ένα εύρος τιμών, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και η αυξανόμενη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ+ αντισταθμίζονται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή».

Η Μέση Ανατολή
Στη Μέση Ανατολή, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ένας ανώτερος διοικητής σκοτώθηκε στο νότιο Λίβανο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα κλιμακωθεί. Ο θάνατος ήρθε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν περιόδευε στην περιοχή σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει τις εντάσεις, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευρύτερη σύγκρουση.Οι έμποροι θα έχουν αργότερα την Τρίτη περαιτέρω εικόνα για τις προοπτικές του αργού τα επόμενα τρίμηνα, όταν η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας θα δημοσιεύσει τις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές της. Οι προβλέψεις για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα είναι μεταξύ των βασικών στοιχείων που θα ληφθούν μετά τη διόγκωση της προσφοράς σε επίπεδα – ρεκόρ πέρυσι.