ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μειώθηκε 7% η κατανάλωση καυσίμων το 2023 καθώς “χάθηκε” για τον κλάδο η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης – Με το δεξί ο Ιανουάριος

https://energypress.gr/news/meiothike-7-i-katanalosi-kaysimon-2023-me-dexi-o-ianoyarios

Μειώθηκε 7% η κατανάλωση καυσίμων το 2023 – Με το δεξί ο Ιανουάριος

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η κατανάλωση καυσίμων το 2023 σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Συγκεκριμένα η συνολική κατανάλωση υποχώρησε σε ποσοστό 7% επηρεασμένη από τη μεγάλη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο σε συγκυριακούς παράγοντες όπως οι ήπιες καιρικές συνθήκες όσο και σε μόνιμες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εξαιτίας της αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών που έχουν στραφεί σε άλλες λύσεις θέρμανσης.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γ. Αληγιζάκης λόγω αδυναμίας ελέγχου του λαθρεμπορίου, το κράτος προχώρησε στην εξομοίωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με αποτέλεσμα το καύσιμο να γίνει ακριβό και σταδιακά να φύγει από την αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ η αγορά στο πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησε κατά 32% το 2023 σε σχέση με το 2022. Βεβαίως στη μείωση αυτή ρόλο έπαιξαν και οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι.

Τώρα ως προς τα καύσιμα κίνησης, η αγορά ήταν ανοδική όχι όμως στο βαθμό που θα υπολόγιζε κανείς με βάση την εικόνα της βεβαρυμμένης κίνησης που παρατηρείται στους δρόμους το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα η αγορά το 2023 στις βενζίνες έκλεισε με άνοδο της τάξης του 4%. Αντίστοιχα στο ντίζελ κίνησης η αύξηση έφτασε το 3%. Εδώ φαίνεται ότι ρόλο για τη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση της κατανάλωσης έχει παίξει η σημαντική αύξηση των ηλεκτροκίνητων και των υβριδικών αυτοκινήτων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, η εικόνα της αγοράς είναι θετική και αυτό οφείλεται καθαρά στις καιρικές συνθήκες οι οποίες είναι δυσμενέστερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Έτσι με αιχμή του δόρατος το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλώσεις κινούνται αυξητικά χωρίς επί του παρόντος να υπάρχουν διαθέσιμα συγκεκριμένα ποσοστά.