ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Ισχυρά κέρδη 6,3% για το πετρέλαιο στην εβδομάδα

https://www.capital.gr/agores/3770362/isxura-kerdi-6-3-gia-to-petrelaio-stin-ebdomada/

Πάνω από τα $80 το πετρέλαιο με ώθηση από δολάριο και μειωμένη προσφορά

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, διευρύνοντας τα κέρδη τους σε εβδομαδιαία βάση, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή που συνέβαλε στην αύξηση των τιμών του αργού.

Ειδικότερα, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ενώ απέρριψε την προσφορά της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα στη νότια Γάζα και για την ήττα των εναπομεινάντων μαχητών της Χαμάς.

Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα έχει αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ απείλησε να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση εναντίον της πόλης, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το γραφείο του Αμπάς, επικεφαλής του ημι-κρατικού μηχανισμού ο οποίος ασκεί μερική αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνη τόσο την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις του σχεδίου.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,8% ή 62 σεντς για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 76.84 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου πρόσθεσε 0,7% ή 56 σεντς στα 82,19 δολάρια το βαρέλι.

Στην εβδομάδα, Brent και WTI σημείωσαν “άλμα” της τάξης του 6,3%. Το WTI κατέγραψε την καλύτερή του εβδομάδα από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου και το Brent από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου.

Οι κινήσεις του Brent πάνω από το επίπεδο των 81 δολαρίων το βαρέλι θα μπορούσαν να προκαλέσουν “λίγη νευρικότητα σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις”, ανέφερε μια ομάδα αναλυτών της Deutsche Bank με επικεφαλής τον Jim Reid.

Οι traders στάθμισαν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή Δεκεμβρίου, που αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, δίνοντας ώθηση στις ελπίδες ότι θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.