ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μικρή πτώση για το πετρέλαιο μετά από την απάντηση ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία

energypress.gr

Μικρή πτώση καταγράφει το πετρέλαιο μετά από την ανακοίνωση της πρώτης δέσμης κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία για την αποστολή στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Το πρωί της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 91,83 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,87% και το Brent στα 96,78 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,06% υποχωρώντας προς ώρα από την πορεία προς τα 100 δολάρια που είχε καταγράψει μια μέρα νωρίτερα. Το απόγευμα της Τρίτης τα συμβόλαια παραδόσεως Μαρτίου του αμερικανικού West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύονται κατά 2% και βρίσκονταν στα επίπεδα των 93 δολαρίων/βαρέλι, ενώ παρόμοια εικόνα κατέγραφε και το ευρωπαϊκό Brent Απριλίου, το οποίο ενισχύεται κατά 1,5% στα 96,82 δολάρια/βαρέλι.

Το τελευταίο διάστημα το πετρέλαιο κινείται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας λόγω της σφιχτής προσφοράς, της αύξησης της ζήτησης αλλά και του φόβου ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.

Συντονισμένες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε παράνομη και απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας και δρομολογεί κυρώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις αγορές.

Το πακέτο προτείνει στοχευμένες κυρώσεις προς:

– Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση.

– Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.

– Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.

– Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία θα έχουν ως στόχο την ρωσική οικονομία και δεν θα επηρεάσουν την παγκόσμια ενεργειακή επάρκεια, ενώ υπογράμμισε πως ο αγωγός Nord Stream 2 δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως μεταξύ των εταιρειών που θα αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές κυρώσεις είναι δύο ρωσικά πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης και της Veb Bank και μίας στρατιωτικής τράπεζας, ενώ έθεσε στο στόχαστρο και  την πώληση κρατικού χρέους στο εξωτερικό, σημειώνοντας πως «με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουμε την πρόσβαση της Ρωσίας σε χρηματοδότηση από τη Δύση». «Η Ρωσία -στο εξής- δεν θα μπορεί πλέον να αντλεί χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να κάνει συναλλαγές σε νέο χρέος στις αγορές μας ή τις ευρωπαϊκές αγορές», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι αμερικανικές κυρώσεις είναι σε συντονισμό με αυτές της ΕΕ, της Βρετανίας και των υπόλοιπων κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

 (insider.gr)