«Φωτιά» οι τιμές καυσίμων – Νέες ανατιμήσεις μέσα στην εβδομάδα

https://energypress.gr/news/p-halatsi-fotia-oi-times-kaysimon-nees-anatimiseis-mesa-stin-evdomada

Συνεχίζεται το μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων για δεύτερη εβδομάδα ως αποτέλεσμα των υψηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου και της υψηλότερης διυλιστηριακής τιμής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική της αμόλυβδης 95 οκτανίων πωλείται στα 2,107 ευρώ το λίτρο (με κάποια πρατήρια στα νησιά και την επαρχία να πωλούν και πάνω από 2,20) και του πετρελαίου κίνησης στα 1,858 ευρώ το λίτρο (με ανώτατη τιμή τα 2,073 σε κάποια πρατήρια) ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες ανατιμήσεις λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου η οποία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται κοντά στα 107 δολάρια το βαρέλι.

Η ανοδική πορεία των τιμών ξεκίνησε από την προηγούμενη Τρίτη καταγράφοντας μέσα σε δύο ημέρες αύξηση κατά 5 λεπτά το λίτρο ενώ δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του Βrent δεν έπεσε κάτω από τα 105 δολάρια τις προηγούμενες ημέρες, οι υψηλότερες τιμές θα διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, οι ανατιμήσεις κινδυνεύουν να καταστρέψουν τη ζήτηση καθώς οι οδηγοί περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες ενώ η επιδότηση των καυσίμων από 30-50 ευρώ για το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος και η έκπτωση για την αγορά πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά το λίτρο τείνει να απορροφηθεί από τις συνεχόμενες αυξήσεις που καταγράφει η αγορά.

Οι πρατηριούχοι έχουν επανειλημμένως θέσει θέμα λήψης επιπλέον μέτρων προτάσσοντας τη μείωση του ΕΦΚ, κάτι που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει απορρίψει ενώ όπως αναφέρουν πρόσφατα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αποκλείεται να διευρύνει τα τρέχοντα μέτρα.

Ανοδική πορεία για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε τα σχέδια για αυστηροποίηση των κυρώσεων στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, με τη Γερμανία να λέει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει ένα άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Οι τιμές του αργού αυξάνονται μετά τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είτε αμέσως είτε σε λίγους μήνες», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

(insider.gr)Π. Χαλάτση