Βουτιά 2,6% για το αργό, σε υψηλό 13 ετών το φυσικό αέριο

https://www.capital.gr/agores/3631735/boutia-2-6-gia-to-argo-se-upsilo-13-eton-to-fusiko-aerio

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και τον αντίκτυπο στη ζήτηση από τα lockdowns στην Κίνα για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να υποβάλει προς έγκριση στα κράτη μέλη το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα σχέδιο για εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022. Ουγγαρία και Σλοβακία πάντως έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό και ενδεχομένως να τους δοθεί ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.

Την ίδια στιγμή τα μαζικά lockdowns στην Κίνα συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, περιορίζοντας και τη ζήτηση. Οι ανησυχίες για ένα lockdown στο Πεκίνο παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ διατηρούνται οι περιορισμοί στη Σαγκάη, πυροδοτώντας φόβους για την πορεία της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 2,76 δολ. ή 2,6% και έκλεισε στα 102,41 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Ιουλίου, στο μεταξύ, υποχώρησε 2,61 δολ. ή 2,4% στα 104,97 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Σε υψηλό 13 ετών το φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημείωσαν σήμερα νέο υψηλό 13 ετών εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι τα αποθέματα δεν θα φτάσουν για να καλύψουν την ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.

Ο συνδυασμός από το άλμα της ζήτησης μετά το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας με την εκτίναξη της ζήτησης στο εξωτερικό και ιδίως στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ράλι τις τιμές. Τα αποθέματα στις ΗΠΑ είναι κατά 17% χαμηλότερα από το κανονικό, εμφανίζοντας το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2019 για την περίοδο αυτή του έτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Ιουνίου σημείωσε άλμα 6,4% στα 7,954 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.