Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έκλεισε το πετρέλαιο με “βουτιά” άνω του 3% 1/9/22

https://www.capital.gr/agores/3655681/se-xamilo-duo-ebdomadon-ekleise-to-petrelaio-me-boutia-ano-tou-3

Οι τιμές πετρελαίου έκλεισαν σε χαμηλό περίπου δύο εβδομάδων καθώς η Κίνα επιβάλλει νέα μέτρα lockdown λόγω κορονοϊού. Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν lockdown στην Chengdu, μια πόλη 21 εκατομμυρίων κατοίκων, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την εξάπλωση του κορονοϊού, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 3,28 δολάρια ή 3,4% στα 92,36 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 2,94 δολάρια ή 3,3% στα 86,61 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή πτώση έρχεται έπειτα από έναν “άγριο” Αύγουστο, κατά τον οποίο το WTI σημείωσε “βουτιά” άνω του 9% ενώ το Brent διολίσθησε 12%. Τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν τρίτη μηνιαία πτώση στη σειρά, στο μεγαλύτερο τέτοιο σερί απωλειών από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση ενισχύθηκαν καθώς η Chengdu, μια πόλη στη νοτιοδυτική Κίνα, βρέθηκε αντιμέτωπη με lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η αμφιλεγόμενη πολιτική μηδενικού COVID της Κίνας επηρεάζει τις τιμές του αργού, καθώς περιορίζεται η ζήτηση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Ένας ιδιωτικός δείκτης της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας υποχώρησε σε έδαφος συρρίκνωσης τον Αύγουστο, καθώς οι “αναζωπυρώσεις” του κορονοϊού και η ενεργειακή κρίση λόγω της ακραίας ζέστης και της ξηρασίας εμπόδισαν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ο PMI της Caixin China υποχώρησε στις 49,5 μονάδες τον Αύγουστο από 50,4 τον Ιούλιο, πέφτοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν η Caixin Media και η S&P Global την Πέμπτη.

Τα αδύναμα στοιχεία της Caixin “επιβεβαίωσαν περαιτέρω ότι η ζήτηση πετρελαίου θα πληγεί από ένα πιο δυσμενές περιβάλλον τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της AvaTrade.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, απείλησε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες που θα αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του ρωσικού πετρελαίου. “Αν επιβάλουν πλαφόν, εμείς απλά σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς, δεν θα τους προμηθεύσουμε με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, επειδή δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά”, τόνισε ο Νόβακ.