ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι εξαιρετικά “σφιχτά” – Υπερθερμαίνεται η αγορά του αργού

energyrpess.gr  17 02 2022 | 08:48

του Τζον Κεμπ

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι στο χαμηλότερο σημείο εδώ και χρόνια, πράγμα που δείχνει υπερθέρμανση της αγοράς, καθώς η οικονομία ανακάμπτει ταχέως από την πανδημία και οι παραγωγοί αρνούνται να αυξήσουν ταχύτερα την προσφορά.

Τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθαν σε 2,68 δις. βαρέλια στα τέλη Δεκεμβρίου, από 3,21 δις. τον Ιούλιο του 2020.

Αφότου κορυφώθηκαν μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού το 2020, τα αποθέματα υποχώρησαν στη συνέχεια με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες και ολοκλήρωσαν το περσινό έτος στα χαμηλότερα εποχιακά επίπεδα από το 2013.

Τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ τελείωσαν το Δεκέμβριο με 8% χαμηλότερο επίπεδο από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, με ή χωρίς το έτος της πανδημίας, βάσει των στοιχείων της αμερικανικής ΕΙΑ. Δεν υπάρχει προηγούμενο για μια τόσο γρήγορη απομείωση των αποθεμάτων τις τελευταίες δεκαετίες και η ΕΙΑ εκτιμά ότι τα παοθέματα έχουν υποχωρήσει ακόμα περισσότερο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Το αποτέλεσμα είναι μια άνοδος σχεδόν σε όλα τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια, που αντανακλά τις ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα επαρκούς πετρελαίου. Το συμβόλαιο Brent επόμενου μήνα αυξήθηκε σχεδόν 25% το τελευταίο δίμηνο, καθώς το τελευταίο κύμα κορωνοϊού υποχώρησε και είχε περιορισμένη επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη και την κατανάλωση πετρελαίου.

Το εξάμηνο spread στο Brent, που σχετίζεται στενά με τα αποθέματα, έφτασε σε backwardation 8 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, δηλαδή σε επίπεδο που παρατηρήθηκε στο 1% όλων των ημερών διαπραγμάτευσης από το 1990 μέχρι σήμερα.

Ο τωρινός συνδυασμός ραγδαία αυξανόμενων τιμών επομένου μήνα και backwardation είναι ο πιο επιθετικός από το 1993 τουλάχιστον.

Υπερθέρμανση

Τα χαμηλά και πτωτικά αποθέματα είναι σημάδι ενισχυμένης ζήτησης και ανεπαρκούς προσφοράς, που θέτουν διαρκή ανοδική πίεση στις τιμές.

Όσον αφορά τη ζήτηση, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε υψηλότερη του αναμενόμενου, παρά τα διαρκή κύματα της πανδημίας και τους περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις μεταφορές. Οι καταναλωτικές και εταιρικές δαπάνες παραμένουν εστιασμένες στα βιομηχανικά είδη, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ένταση πετρελαίου για να παραχθούν και να μεταφερθούν σε σχέση με τις υπηρεσίες, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος.

Στην παραγωγή, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στον ΟΠΕΚ+ αρνήθηκαν να επιταχύνουν την προσφορά τους, παρά την πίεση από τις χώρες-καταναλωτές. Ο ΟΠΕΚ+ έχει επικαλεστεί επανειλημμένα το ρίσκο για την κατανάλωση από ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Όμως, ενώ τα κύματα πανδημίας συνεχίστηκαν, η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν επήλθε, αφήνοντας την αγορά πετρελαίου σε μια χρόνια υποπαραγωγή και τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Εκτός της Μέσης Ανατολής, πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρασία δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή τους μετά από δεκαετίες υποεπένδυσης, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και πολιτικής αστάθειας.

Πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άλλα μέλη, το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπες με κυρώσεις από τις ΗΠΑ που περιορίζουν την ικανότητά τους να παράγουν και να εξάγουν πετρέλαιο.

Όπως οι χώρες του ΟΠΕΚ+, έτσι και οι αμερικανικοί παραγωγοί αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις για άνοδο της παραγωγής και προτιμούν να ανακυκλώνουν τα έσοδα από τις υψηλές τιμές προς τους μετόχους τους με τη μορφή υψηλότερων μεριδίων και επαναγορών μετοχών.

Μέσα σε αυτή την ήδη σφιχτή αγορά, η αναμέτρηση Ρωσίας-ΝΑΤΟ για την Ουκρανία έχει εντείνει τις ανησυχίες για διαταραχή των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, που θα μείωνε τα αποθέματα ακόμη περισσότερο.

Τα πετρελαϊκά σενάρια

Η συνεχιζόμενη απομείωση των αποθεμάτων είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο άμεσο μέλλον μέσω ταχύτερων αυξήσεων παραγωγής, μικρότερων αυξήσεων κατανάλωσης ή και τα δύο.

Ταχύτερη παραγωγή θα μπορούσε να προέλθει από τους σχιστολιθικούς παραγωγούς στις ΗΠΑ, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ στη Μέση Ανατολή ή την άρση των κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Χαμηλότερη άνοδος της ζήτησης μπορεί να επέλθει από την επίδραση των υψηλών τιμών, μια πτώση της ανάπτυξης, την επίδραση υψηλότερων κεντρικών επιτοκίων στις ΗΠΑ ή μια κυκλική επιβράδυνση στην Κίνα.

Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν θα ήταν άνετο για τους πολιτικούς και τους ηγέτες του πετρελαϊκού κλάδου, όμως τουλάχιστον ορισμένα από αυτά θα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα ώστε να σταθεροποιηθούν και να αναπληρωθούν τα αποθέματα.

– του Τζον Κεμπ, αναλυτή του Reuters.