ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Έντονη αυξομείωση στην τιμή του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση ότι Ιράν και Δύση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία

energypress.gr

Χάρης Αποσπόρης

Πρόσκαιρη αποκλιμάκωση σημείωσε χθες το βράδυ η τιμή του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση από τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν ότι βρίσκεται κοντά σε μια νέα συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία θα σημάνει την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, το Brent υποχώρησε από τα 96 στα 91 δολάρια προτού αυξηθεί και πάλι στα 93 σήμερα το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη είχε τις προηγούμενες ημέρες συζητήσεις με τη Ν. Κορέα με θέμα το ενδεχόμενο επανάληψης των εξαγωγών πετρελαίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θέλει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν τη διάθεση των μεγάλων πλωτών αποθεμάτων που έχει συσσωρεύσει σε δεξαμενόπλοια, οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια.

Μια πιθανή συμφωνία μεταφράζεται στην επιστροφή παραγωγής μεταξύ 0,5 και 1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα στην παγκόσμια αγορά. Εκτιμάται ότι μέρος αυτής της παραγωγής διατίθεται ήδη από το Ιράν με τρόπους που παρακάμπτουν τις κυρώσεις, όμως είναι αναμφίβολο πως οι πρόσθετες ποσότητες θα οδηγήσουν έστω σε μερική αποκλιμάκωση των τιμών.

Παράλληλα, η συμφωνία θεωρείται εφικτή διότι υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με την υψηλότερη τιμή βενζίνης από το 2014, καθώς ξεπέρασε χθες τα 3,5 δολάρια ανά γαλόνι. Δεδομένου του ότι φέτος διεξάγονται στις ΗΠΑ οι βουλευτικές εκλογές, το θέμα είναι φλέγον για τον Λευκό Οίκο, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές για το κόμμα των Δημοκρατικών.

Αυτό που απομένει να φανεί είναι η επίδραση που θα έχει στην τιμή του αργού μια επιστροφή του Ιράν στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Το αρνητικό στην όλη εξίσωση είναι ότι αυτή τη στιγμή η αγορά είναι ιδιαίτερα “σφιχτή” με τα εμπορικά και στρατηγικά αποθέματα στις ΗΠΑ να έχουν υποχωρήσει δραστικά. Ταυτόχρονα, παρατηρείται έντονο backwardation στα συμβόλαια πετρελαίου, γεγονός που μαρτυρά έντονη έλλειψη σήμερα στην αγορά.