ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

“Βλέπει” ρεκόρ 8ετίας το αργό – Άνοδος 9,5% στις τιμές του φυσικού αερίου

capital.gr

 

58783430

Οι τιμές του πετρελαίου ισορρόπησαν τις απώλειες την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές μελετούν αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με την πιθανή απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία εν μέσω σύσφιξης παγκόσμιων προμηθειών και ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων.

Το αργό τύπου Brent σημείωσε κέρδη 1,89 δολαρίων ή 2%, στα 95,18 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει 3,3% τη νύχτα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική απόσυρση των στρατευμάτων της κοντά στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε κέρδη 1,59 δολαρίων ή 1,7% στα 93,66 δολάρια το βαρέλι, αφού το συμβόλαιο έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης με πτώση 3,6%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, με το Brent να αγγίζει τα 96,78 δολάρια και το WTI να φτάνει τα 95,82 δολάρια.

Η τιμή του Brent εκτινάχθηκε 50% το 2021, ενώ το WTI αυξήθηκε κατά περίπου 60%, εξαιτίας της παγκόσμιας ανάκαμψης της ζήτησης μετά από τις προμήθειες περιορισμού της πανδημίας COVID-19.

Από την πλευρά τους τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου κέρδισαν 9,5%, στα 4,717 δολάρια ανά ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, υψηλό τριών εβδομάδων. “Η πρόγνωση του καιρού μιλά για περισσότερο κρύο από ό,τι αναμενόταν και λόγω του χιονιού και του κρύου που είχαμε την περασμένη εβδομάδα, γίνεται πολύς λόγος ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα είναι χαμηλότερη”, δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο The Price Futures Group.

Η Μόσχα ανακοίνωσε μερική απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμμαχία δεν έχει δει καμία αποκλιμάκωση και ότι η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική της συσσώρευση. “Ο κίνδυνος μιας πλήρους κλίμακας εισβολής έχει υποχωρήσει λίγο. Αλλά είναι απίθανο να ξεφύγουμε από το σημερινό status quo”, δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB στο Όσλο.

Πέρα από τις εντάσεις στην Ουκρανία, η αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή και οι τιμές θα μπορούσαν ακόμα να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

“Η αγορά παραμένει εξαιρετικά σφιχτή και οι τιμές ήταν σε ανοδική τροχιά πριν από την κλιμάκωση. Η άμβλυνση των εντάσεων μπορεί απλώς να καθυστέρησε την πορεία στα 100 δολάρια”, δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Οι επενδυτές περίμεναν εβδομαδιαία στοιχεία αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών. Τα αποθέματα αργού και αποσταγμάτων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο σε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν πτώση στα αποθέματα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.