ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΒΕ ΓΙΑ ΤΕΑΠΥΚ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η (Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3810783-4 ·Fax.: (210)3301977

EMail: info@obe.grInternet:http://www.obe.gr

 

                                                                                        

                                                                                                   Αρ. Πρωτ.6805

Αθήνα, 12 Αυγούστου 2014

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί, για μια ακόμη φορά, το Επικουρικό Ταμείο Βενζινοπωλών (ΤΕΑΠΥΚ) γίνεται στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης μετά από αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις και αρπαγές αποθεματικών.

Χωρίς καμία συζήτηση και προειδοποίηση η κυβέρνηση αποδέχτηκε την απαίτηση της τρόικας να ενταχθεί το Ταμείο μας με (ν)τροπολογία «της νύχτας»  στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μαζί με άλλα ταμεία. Εκβιαστικά δε θέτει τον όρο της μετατροπής του σε επαγγελματικό ταμείο. Μια τέτοια μετατροπή όμως θα σήμαινε και το θάνατο του Ταμείου. Τα επαγγελματικά ταμεία είναι εθελοντικά και όποιος θέλει μετέχει και αποχωρεί όποτε θέλει, δεν διαφέρουν σε τίποτα από ασφάλιση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρη αποδυνάμωση του Ταμείο μας.  Το ΤΕΑΠΥΚ δεν είναι επιχορηγούμενο ταμείο, είναι βιώσιμο σε βάθος δεκαετιών όπως έδειξαν οι αναλογιστικώς μελέτες, δάνεισε το κράτος και δεν δανείστηκε από αυτό ποτέ, έχει οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, δεν έχει ανάγκη από κρατική ενίσχυση αλλά, παρόλα αυτά η κυβέρνηση βιαίως το ενέταξε σε ένα ασφυκτικό κλοιό θεσμικού πλαισίου, αφού βέβαια πρώτα φρόντισε με διάφορους τρόπους να υφαρπάξει τα αποθεματικά που επί χρόνια δημιουργούσαν οι βενζινοπώλες με τις εισφορές τους.

Στην πράξη κυβέρνηση και τρόικα υλοποιούν μια απαίτηση κάποιων πολυεθνικών που μισούσαν το ταμείο μας και από χρόνια απαιτούσαν την κατάργησή του. Αυτό μαρτυράει και η «εν κρυπτώ» κατάθεση της σχετικής τροπολογίας. Σημειώνουμε ότι από το 2008, δώσαμε μάχες, τόσο για να μη συγχωνευθεί το ταμείο στον ΟΑΕΕ, όσο και για να μην «κουρευτούν» τα ομόλογά του κατά 115 εκ. ευρώ, και να μη παρθούν, ως αναγκαστικό δάνειο, από τον ΟΑΕΕ, τα 110 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του, τα οποία ακόμη δεν επεστράφησαν. Δώσαμε μάχη για να μην ανατραπεί ο τρόπος είσπραξης των συνδρομών και ο αντίστοιχος υπολογισμός των συντάξεων. Παρά τον αγώνα μας, οι μνημονιακές πολιτικές επιβλήθηκαν και το Ταμείο μας βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Τώρα τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Σημειώνουμε ότι μετά από όλα αυτά επιτέλους, τον Μάιο υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τον τρόπο καταβολής των εισφορών στο Ταμείο πράγμα που, παρά τις προηγούμενες ενστάσεις μας, έθετε τη βάση της συνέχειας της βιωσιμότητας και της αυτοτέλειάς του μέσα στον ΟΑΕΕ διαφυλάττοντας τα στοιχειώδη δικαιώματα των ασφαλισμένων. Με την νέα απόφαση το Ταμείο μας κινδυνεύει άμεσα όπως και οι συντάξεις των ασφαλισμένων.

Σε κάθε περίπτωση οι βενζινοπώλες θα αγωνιστούν και θα δώσουν μάχη για να επανέλθει το Ταμείο τους στην αρχική αυτοτελή κατάστασή του, μια κατάσταση που είναι η μόνη που μπορεί να περιφρουρήσει αποτελεσματικά αποθεματικά, συντάξεις, βιωσιμότητα.