ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΒΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕΕΠΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ

 Η ΟΒΕ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ


 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3810783-4 · Fax.: (210)3301977

E-Mail: info@obe.gr – Internet:http://www.obe.gr

 

           

                                                                                    Αρ.Πρωτ.7035

                                                                           Αθήνα, 25Ιανουαρίου 2017

 

Δελτίο τύπου

 

Θέμα: Έρευνα ΣΕΕΠΕ παραβατικότητας σε πρατήρια

 

    Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών εξέδωσε, στις 25 Ιανουαρίου 2017, ανακοίνωση στην οποία περιέχονταν δείγματα ιδιωτικού ελέγχου πρατηρίων που πραγματοποιήθηκε με εντολή του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας.

    Σύμφωνα με την έρευνα από τις 120 συνολικά επισκέψεις σε πρατήρια Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας, στα 13 πρατήρια (10,83%) παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφθανε στο 9,69%.  Στα υπόλοιπα 107 πρατήρια (89,17%) οι αποκλίσεις ήταν αποδεκτές, δηλ. εντός των ανεκτών ορίων της Πολιτείας.

    Επί της ουσίας των αποτελεσμάτων και των παραβάσεων, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει να παρατηρήσει ότι παρόμοιες έρευνες πριν δημοσιοποιηθούν θα πρέπει να παραδίδονται στις αρμόδιες κρατικές αρχές ελέγχου ώστε να πιστοποιηθούν οι παραβάσεις και με δικούς τους ελέγχους, και από τη στιγμή που θα πιστοποιηθεί η παράβαση από τα κρατικά ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να επιβάλλονται άμεσα οι νόμιμες κυρώσεις, δηλαδή ότι προβλέπει η νομοθεσία , μέχρι οριστικό κλείσιμο του πρατηρίου.  Με αυτό και μόνο τον τρόπο προστατεύονται οι καταναλωτές , ο υγιής ανταγωνισμός και οι έντιμοι συνάδελφοι.                          Δεν καταλαβαίνουμε για ποιό λόγο  οι έρευνες προ τριών μηνών στην Αττική και η τωρινή στου τρεις προαναφερθέντες νομούς που διεξήχθησαν για λογαριασμό του   ΣΕΕΠΕ δίδονται σε συνέντευξη τύπου. Η συνέντευξη τύπου σίγουρα δεν προστατεύει τους καταναλωτές.

    Πέραν αυτών,  θα πρέπει οι εταιρείες να λαμβάνουν άμεσα μέτρα αφαίρεσης του σήματος ώστε να μη καλύπτεται ο παραβάτης πίσω από το σήμα και δημιουργεί σύγχυση και ζημία σε συναδέλφους του με το ίδιο σήμα. Δυστυχώς σε πρόσφατες περιπτώσεις αποκάλυψης παρόμοιων παραβάσεων δεν αφαιρέθηκε το σήμα.

    Δεν είναι καθόλου άσχετο αυτό με την παρατήρηση του ίδιου του ΣΕΕΠΕ   ότι «Προβληματίζει το γεγονός ότι το ποσοστό παραβατικότητας στις τρεις αυτές περιοχές καταγράφεται αμέσως μετά την δημοσιοποίηση (σε Συνέντευξη Τύπου στις 10/10/2016) των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Αττική – και παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβαν αυτά – γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραβάτες νιώθουν σιγουριά ότι δεν ελέγχονται