Οι Ισπανοί της REPSOL παρακολουθούν στενά το διαγωνισμό των ΕΛΠΕ – Η Eni και οι άλλοι πιθανοί μνηστήρες

https://energypress.gr/news/oi-ispanoi-tis-repsol-parakoloythoyn-stena-diagonismo-ton-elpe-i-eni-kai-oi-alloi-pithanoi

Χρήστος Στεφάνου

Σοβαρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό πώλησης πλειοψηφικού μεριδίου των Ελληνικών Πετρελαίων τρέφει η ισπανική εταιρεία Repsol,  σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress. Η ισπανική εταιρεία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει έντονη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, πρόσφατα ξεκίνησε να συνεργάζεται με τα Ελληνικά Πετρέλαια καταθέτοντας κοινή προσφορά για την εκμετάλλευση θαλάσσιας περιοχής στο Ιόνιο, στο πλαίσιο της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος που εξέδωσε η ΕΔΕΥ.

Η μέχρι τώρα συνεργασία της ισπανικής εταιρείας αλλά και η εν γένει εν Ελλάδι παρουσία της, έχει ικανοποιήσει τους ανθρώπους της Repsol, οι οποίοι και παρακολουθούν στενά και με ενδιαφέρον το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε προ ημερών.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην ισπανική εταιρεία, υπάρχει τουλάχιστον σε προκαταρκτικό στάδιο, ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που είναι πολύ πιθανό να μετουσιωθεί και σε συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Άλλωστε η Repsol είναι από τις εταιρείες που πληροί όλα τα αυστηρά οικονομικά, τεχνικά αλλά και γεωπολιτικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τους πωλητές (Δημόσιο και Paneuropean) για τον πιθανό αγοραστή του πλειοψηφικού πακέτου 50,1% των ΕΛΠΕ.

Η REPSOL έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο της διύλισης (επενδύσεις 4 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια) και διαθέτει έξι βιομηχανικά διυλιστηριακά συγκροτήματα ενώ το 2016 είχε ενεργητικό 39,2 δις ευρώ και πωλήσεις 36,3 δις ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 2 δις ευρώ. Στον τομέα της έρευνας και παραγωγής έχει αποδεδειγμένα αποθέματα 2,3 δις βαρέλια και παραγωγή 690 χιλ. βαρέλια/ημέρα. Η διυλιστική της ικανότητα ξεπερνά το 1 εκ. ισοδύναμα βαρέλια την ημέρα.

Είναι η δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου που σύμφωνα με πληροφορίες παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το διαγωνισμό των ΕΛΠΕ, μετά την ιταλική Eni, για την οποία επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδιαφέρεται για την αποκρατικοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι της προκήρυξης όπως δημοσιεύτηκαν προ ημερών προβλέπουν ότι η κεφαλαιοποίηση των ενδιαφερόμενων εταιρειών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και επιπλέον θα πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί ότι ο επενδυτής έχει άμεσα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Επίσης προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να αποκλείσει ενδιαφερόμενους “ο αποκλεισμός των οποίων θεωρείται από την Ελληνική Δημοκρατία απαραίτητος για την προστασία των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και/ή της εθνικής ασφάλειας και/ή την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού”.

Στην Α΄ Φάση του διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσκαλέσει τους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου 2018, ενώ διευκρινίσεις για τους όρους συμμετοχής μπορούν να ζητηθούν μέχρι τις 9 Μαΐου.