Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια των μνηστήρων για τα ΕΛΠΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου www.capital.gr

Τα πρώτα αποκαλυπτήρια των ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων και των εταιρειών που θα διεκδικήσουν το 50,1% των ΕΛΠΕ αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 30 Μαΐου καθώς λήγει η σχετική προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία είχε οριστεί για τις 18 Μαΐου, ωστόσο κατόπιν αιτημάτων που δέχθηκε το Ταμείο, δόθηκε ολιγοήμερη παράταση. Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ και με δεδομένη την επιθυμία της πλευράς  της Paneuropean για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του διαγωνισμού, εκτός σοβαρού απροόπτου δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό πωλητές είναι το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) το οποίο θα διαθέσει το 20% (από 35,48% που ελέγχει σήμερα) και ο όμιλος Paneuropean που θα διαθέσει το 30,1% (από 35,48% που ελέγχει σήμερα).

Ενδεικτική της διάθεσης της Paneuropean για την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι και η απόφαση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να διοριστεί σύμβουλος για την πώληση του 30,1%, που πωλεί η πλευρά Λάτση, η Lazard. Υπενθυμίζεται ότι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν επιλεγεί η Goldman Sachs  και η NBG Securities.

Ποιοι ενδιαφέρονται

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, που διενεργεί το διαγωνισμό, πάντως εκπέμπεται αισιοδοξία με βάση το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής φάσης της διαδικασίας, στο στάδιο της υποβολής διευκρινιστικών ερωτημάτων. Αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ έχει απευθυνθεί σε μεγάλο αριθμό πιθανών ενδιαφερομένων, από private equity funds και traders μέχρι εταιρείες διύλισης και πετρελαϊκούς ομίλους. Να σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ των εταιρειών και των σχημάτων που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για το διαγωνισμό, είναι δυνατόν να σχηματιστούν συμμαχίες και κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στην οικονομική επιφάνεια (κεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση εισηγμένου ομίλου ή υπό διαχείριση κεφάλαια σε περίπτωση fund) αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο της διύλισης. Επίσης στο διαγωνισμό έχουν τεθεί δικλείδες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με δυνατότητα απόρριψης κάποιου σχήματος εάν κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ή ενεργειακής ασφάλειας.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ή τα σχήματα που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Υπενθυμίζεται τέλος ότι με βάση την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι σήμερα στα 2,2 δισ. ευρώ.