ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Οδηγός “Fast Track” από ΤΑΙΠΕΔ για δεσμευτικές προσφορές στα ΕΛΠΕ το αργότερο έως τέλη Ιουλίου – Βήμα -βήμα η διαδικασία

energypress.gr Γιώργος Φιντικάκης

Σε ρυθμούς fast-track πιέζει το ΤΑΙΠΕΔ τους συμβούλους του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ να τον ολοκληρώσουν, ώστε ει δυνατόν έως το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταβίβασης στο νέο αγοραστή.

Και η εντολή που έχει δώσει το Ταμείο σε συμβούλους και υπηρεσίες είναι οι εγκριτικές ενέργειες που απαιτούνται να τρέξουν παράλληλα και όχι σειριακά, προκειμένου ει δυνατόν έως τα τέλη Ιουλίου, να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές.

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε βήμα δεν θα πρέπει να κρατά πάνω από ένα δεκαήμερο. Ετσι, η επιδίωξη είναι την επόμενη εβδομάδα να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος φακέλων των 5 διεκδικητών, και μέσα στις δύο επόμενες να έχει ανακοινωθεί ποιοί συνεχίζουν στη β’ φάση, και ταυτόχρονα να ανοίξει το data room. Ακολούθως θα ανακοινωθεί ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για μέσα στον Ιούλιο, ώστε μαζί με την αναμενόμενη φάση της βελτιωμένης προσφοράς, έως τα τέλη του επόμενου μήνα, να έχει προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος.

Αν κινηθούν όλα ιδανικά, και τηρηθούν οι παραπάνω χρόνοι, τότε στις αρχές φθινοπώρου θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και ακολούθως να υπογραφεί η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών, δηλαδή το share purchase agreement (SPA). Αμέσως μετά θα κατατεθεί ο φάκελος στη DG Comp, και αφού θα έχουν δοθεί όλα τα παραπάνω “οκ”, ΤΑΙΠΕΔ και αγοραστής θα προχωρήσουν στο τελικό βήμα. Δηλαδή στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Αν και το παραπάνω πλάνο μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, εντούτοις αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να τηρηθεί, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς. Και σε μια τέτοια περίπτωση, το όποιο τίμημα θα μπορούσε να καταβληθεί ακόμη και μέσα στη χρονιά.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ είναι σύνθετη, αφορά ένα πολύ μεγάλο asset, και επομένως δεν αποκλείεται, όπως συνέβη και στο ΔΕΣΦΑ, να απαιτηθεί μια πολύ σχολιαστική διαδικασία ελέγχου της πληρότητας των φακέλων. Εξέλιξη που θα πάει πίσω όλο το εγχείρημα. Στον αντίποδα βέβαια, όσο περισσότεροι επενδυτές φτάσουν στη τελική φάση, τόσο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα υπάρξει και ισχυρότερη πλειοδοσία θα γίνει, αναφορικά με τα τιμήματα.

Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, το μήνυμα που έχει δοθεί προς τους συμβούλους του διαγωνισμού είναι “τρέξτε το”. Εδώ και καιρό άλλωστε έχει φανεί ότι οι παρατάσεις σε διάφορες φάσεις των διαγωνισμών δεν είναι πλέον ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Ο κανόνας είναι ότι παράταση δίνεται μόνο εφόσον ωφελεί τον ανταγωνισμό και άρα το προσδοκώμενο τίμημα και θα είναι η ελάχιστη δυνατή. Μένει να φανεί αν θα χρειασθεί να υπαχθούν σε αυτή τη κατηγορία και τα ΕΛΠΕ ή θα κυλήσουν όλα ρολόι.

Από εκεί και πέρα, στο ΤΑΙΠΕΔ εκφράζουν ικανοποίηση για το γεονός ότι εμφανίσθηκαν στο διαγωνισμό πέντε παίκτες, Πέντε υποψήφιοι για τα ΕΛΠΕ – Ανάμεσά τους Glencore και Vitol, δύο από τους μεγαλύτερους commodity traders στον κόσμο), ωστόσο γνωρίζει ότι στη τελική φάση μπορεί να εμφανισθούν πολύ λιγότεροι. Διότι γνωρίζουν ότι δύσκολα θα βρεθούν πολλές πρόθυμες εταιρείες, να καταβάλουν τέτοια ποσά για έναν ελληνικό όμιλο διύλισης, του οποίου η κεφαλαιοποίηση, έκλεισε χθες στα 2,17 δισ ευρώ.

Και μπορεί τα ΕΛΠΕ να είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο για τα διεθνή, δεν είναι παρά μια “μικρομεσαία” περιφερειακή δύναμη. Κατάσταση που αφενός επιβάλει την ένταξή τους σε ένα μεγαλύτερο διεθνοποιημένο όμιλο, προκειμένου ακριβώς να ανεβούν κατηγορία, και να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που διανοίγονται στη ΝΑ Μεσόγειο, αφετέρου όμως περιορίζει τις προσδοκίες για τον αριθμό των εταιρειών που θα δεχθούν να πληρώσουν τέτοια ποσά για την απόκτησή τους. Και όσο λιγότερες εταιρείες κονταροχτυπηθούν στη τελική φάση του διαγωνισμού, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες για μεγάλα τιμήματα.