Glencore ή Vitol «βλέπει» η πλευρά Λάτση για τα ΕΛΠΕ – Τα μηνύματα για Ελληνικό, ναυτιλία

04 06 2018 | 08:27 energypress.gr

Γεμάτη μηνύματα για το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας, τις προοπτικές της χώρας αλλά και το καθήκον των μεγάλων Ελληνικών γκρουπ να ηγηθούν των επενδύσεων προκειμένου να σταλεί ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης, ήταν η συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Latsco κ. Πάρης Κασιδόκωστας Λάτσης, με αφορμή την 50η έκθεση των Ποσειδωνίων, στην οποία συμμετέχει η ναυτιλιακή. Παράλληλα με τη δέσμευση και το ισχυρό επενδυτικό παρόν και μέλλον στη χώρα, ο επικεφαλής της Latsco έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων στους στρατηγικούς πυλώνες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης της οικογένειας Λάτση, δηλαδή την ενέργεια, τη ναυτιλία και το real estate.

Για τα ΕΛΠΕ, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι πρόκειται για μια μοντέρνα επιχείρηση, που ολοκλήρωσε σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Με τις πρόσφατες εξελίξεις φάνηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ότι η πώληση θα προχωρήσει. Ανεξάρτητα από την έκβαση της πώλησης, πάντως, υπάρχει θετική εικόνα και εκτίμηση για τις επιδόσεις και τις δυνατότητες της εταιρείας, για τον πρόσθετο λόγο ότι ως διυλιστήριο είναι από τα λίγα στην περιοχή που μπορούν να παράξουν καύσιμα που συμμορφώνονται στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ναυτιλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασιδόκωστας Λάτσης θεωρεί πιθανότερο σενάριο να αγοράσει το προς πώληση ποσοστό η Glencore (με την οποία ο Όμιλος διατηρεί άριστες σχέσεις) ή η Vitol.

Για το Ελληνικό ο κ. Κασιδόκωστας Λάτσης τόνισε πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα που θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία. Εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του 2019. Η επένδυση δίνει ένα μήνυμα για τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό, αφού σε αυτήν συνεργάζονται ένας μεγάλος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος και διεθνείς επενδυτές. Οι πρώτοι που πρέπει να επενδύουμε είναι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι, είναι σημαντικό γιατί δίνουν το σήμα στους διεθνείς επενδυτές, ότι εμπιστεύονται τα χρήματά τους στη χώρα και μόνο έτσι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, σημείωσε ο επιχειρηματίας

Όπως τόνισε ο ίδιος, η δέσμευση της οικογένειας Λάτση στην Ελλαδα, μεταφράζεται πρωτίστως μέσω των στρατηγικών τοποθετήσεων σε ενέργεια, real estate (ΕΛΠΕ, Lamda – Ελληνικό) και ναυτιλία (η Latsco διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Μονακό και Λονδίνο, ενώ διαθέτει μικρό αριθμό πλοίων με ελληνική σημαία). Ταυτόχρονα όμως συνεχίζει να δίνει το παρών χρηματοδοτώντας καινοτόμα και δυναμικά επιχειρηματικά ventures όπως συνέβη με την περίπτωση της Viva.

Για τη ναυτιλία, με την ανάληψη της ηγεσίας του ναυτιλιακού βραχίονα (Latsco) από τον κ. Πάρη Κασιδόκωστα Λάτση, το κυρίαρχο μήνυμα είναι ότι η νέα γενιά εφοπλιστών θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση σε καινοτόμες και φιλικές περιβαλλοντικά τεχνολογίες. Δεν τίθεται θέμα για το εάν θα εφαρμοστούν οι νέοι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί (πχ για τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο), το ερώτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό. Αργότερα ή γρηγορότερα θα κληθούμε να συμμορφωθούμε και εμείς και όποιος έχει εγκαίρως τοποθετηθεί και επενδύσει σε καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες θα έχει πλεονέκτημα. Βεβαίως η Latsco συντάσσεται πλήρως με την άποψη της ελληνόκτητης ναυτιλίας ότι χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση ως προς τη διαδικασία μετάβασης και τα χρονοδιαγράμματα που θα υιοθετηθούν. Εκτός από τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις πάντως στον τομέα των τάνκερ, όπου ολοκληρώθηκε ένα πενταετές πρόγραμμα ανανέωσης και αύξησης του στόλου, το τελευταίο διάστημα προχώρησαν και ευκαιριακές τοποθετήσεις στα φορτηγά αλλά και σε δύο δεξαμενόπλοια. Κοινο χαρακτηριστικό και των δύο κινήσεων είναι το low entry point και η δυνατότητα παραγωγής υπεραξιών με την άνοδο της αγοράς (asset play).

Σε ό,τι αφορά πάντως την προοπτική δημόσιας προσφοράς μετοχών, παρότι ο όμιλος και η οικογένεια επί της αρχής βλέπουν θετικά τις χρηματαγορές ως πηγή χρηματοδότησης, εντούτοις αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για κάποια τέτοια κίνηση. Άλλωστε η Latsco έχει ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης από μεγάλες διεθνείς τράπεζες, από τις οποίες αντλεί κεφάλαια για τις επενδύσεις της.

Τέλος, άλλες ενδιαφέρουσες διεθνείς επενδύσεις της οικογένειας περιλαμβάνουν, ως γνωστόν, τον τραπεζικό τομέα αλλά και τον κινηματογράφο όπου υπάρχει σημαντική παρουσία σε μεγάλες παραγωγές όπως το American Made (blockbuster με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ) αλλά και ταινίες που γνώρισαν την καταξίωση από κοινό και κριτικούς όπως το Good Time (επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ των Καννών).