Η Δανία μέχρι το 2030 θα έχει απαγορεύσει τις πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων

energypress.gr ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Μία απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά αυτοκινήτων ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση της Δανίας, αφού όπως  έκανε γνωστό σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης μέχρι το 2030, ενώ στο διάστημα αυτό υπολογίζει να κυκλοφορούν στους δρόμους ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.  Μάλιστα, ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων στη Δανία ανέρχεται περίπου στα δύο εκατομμύρια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός  Lars Løkke Rasmussen στο κοινοβούλιο, τα αμάξια που κινούνται με diesel και βενζίνη αποτελούν πια παρελθόν για τη Δανία,  αφού όπως  χαρακτηριστικά ανέφερε  “το μέλλον είναι πράσινο”.  Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ούτε ο πρωθυπουργός, αλλά ούτε και ο υπουργός ενέργειας  Lars Chr. Lilleholt ο οποίος ανακοίνωσε και την απαγόρευση στο κυβερνητικό συμβούλιο για θέματα κλιματικής αλλαγής, έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής.

Τη συγκεκριμένη απόφαση χαιρέτησε ο εκπρόσωπος της δανέζικης εταιρείας ενέργειας Dansk Energi, Anders Stouge,  ο οποίος σε tweet του ανέφερε ότι ο τομέας ηλεκτρισμού της χώρας είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη μετάβαση από βενζινοκίνητα και diesel σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Δανία μειώνονται σημαντικά, από 4762 το 2015, σε 1438 το 2016 και σε μόλις 913 το 2017. Αυτή η μεγάλη πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα παλαιότερο νομοσχέδιο που η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει στις αρχές του 2017, το οποίο παρείχε φορολογικά κίνητρα σε όσους οδηγούσαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, ο Δανός πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να επαναφέρει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αν θέλει να εναρμονιστεί η αγορά με τους φιλόδοξους στόχους  που έχει θέσει.

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί μέρος μιας γενικότερης  προσπάθειας από την πλευρά της Δανίας να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα και να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές ρύπων. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2050 να παράγει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί από καθαρές πηγές και όχι από ορυκτά καύσιμα.  Έτσι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα η δανέζικη κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει κι άλλες αντίστοιχες αποφάσεις, σε τομείς όπως οι μεταφορές και η αγροτική παραγωγή.

(με πληροφορίες από euractiv.com)