ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Υποχωρεί το πετρέλαιο, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει εξαιρέσεις στις ιρανικές κυρώσεις

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 07:50 naftemporiki.gr 

Πτώση μεγαλύτερη του 1% παρουσιάζουν σήμερα, Δευτέρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει εξαιρέσεις στις κυρώσεις κατά του Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία φέρεται να έχει ήδη αυξήσει σιωπηρά τη δική της προσφορά στην αγορά.

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει πτώση 1,1% στα 83,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί 0,7% στα 73,80 δολάρια το βαρέλι. Η διαφορά μεταξύ των δύο συμβολαίων παραμένει κοντά στα δέκα δολάρια.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που στοχεύουν στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, θα τεθούν επισήμως σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου, αλλά αρκετοί εισαγωγείς αναζητούν ήδη εναλλακτικούς προμηθευτές. Η Ουάσιγκτον πιέζει εταίρους και αντιπάλους, να περιορίσουν ή δυνατόν και στο μηδέν τις εισαγωγές τους από το Ιράν. Ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξετάσει εξαιρέσεις για ορισμένα κράτη, τα οποία έχουν ήδη δείξεί ότι καταβάλλουν προσπάθεια να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Το Ιράν προς το παρόν βρίσκει στήριξη στην Ινδία, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα αγοράσει 9 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού τον Νοέμβριο.