ΙΕΑ: Το ακριβό πετρέλαιο πλήττει την παγκόσμια οικονομία- έκκληση για άμεση δράση από ΟΠΕΚ

Σε μία σπάνια έκκληση απευθείας προς τον ΟΠΕΚ και τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επισημαίνει την ανάγκη άμεσης δράσης, καθώς προειδοποιεί ότι το ακριβό πετρέλαιο κάνει αισθητό τον αρνητικό αντίκτυπό του στην παγκόσμια οικονομία. Η προειδοποίηση της Υπηρεσίας έρχεται την ώρα που και το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενο τον κίνδυνο του εμπορικού πολέμου. Είναι σαφές πως τα οικονομικά σύννεφα για τον πλανήτη πυκνώνουν.

«Θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την ριψοκίνδυνη κατάσταση. Οι αγορές πετρελαίου εισέρχονται σε κόκκινη ζώνη» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ηρεμήσουμε τις αγορές, γιατί το ακριβό πετρέλαιο είναι άσχημα νέα για τους καταναλωτές, τους εισαγωγείς σήμερα, αλλά θα μπορούσε να είναι άσχημα νέα και για τους παραγωγούς αύριο» προειδοποίησε.

Ουσιαστιικά η ΙΕΑ, όπως και άλλοι ειδικοί, σημειώνουν πως ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ως αποτέλεσμα του ακριβού πετρελαίου, θα οδηγήσει τελικά σε σημαντική κάμψη της ζήτησης. Και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

«Εάν δεν γίνουν μεγάλες κινήσεις από τους βασικούς παραγοντές, το τέταρτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς θα φέρει σοβαρότατες προκλήσεις» τόνισε ο Μπιρόλ, εξηγώντας πως καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας.

Πληροφορίες θέλουν πάντως το Ριάντ να έχει ήδη αυξήσει σιωπηρά την προσφορά του στην αγορά, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες, χωρίς όμως να δείχνει ότι υποκύπτει στις απειλές και τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Η τακτική αυτή δεν έχει προς το παρόν κάμψει τις ανησυχίες για στενότητα προσφοράς από τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και την κατάρρευση της παραγωγής της Βενεζουέλας.

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ενισχύεται σήμερα στα 84,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού κινείται κοντά στα 74,7 δολάρια.

naftemporiki.gr