Η Σαουδική Αραβία αποδεικνύει ότι το πετρέλαιο είναι δύναμη

Παρασκευή, 26-Οκτ-2018 08:33  Capital.gr

Του Robert Rapier fobres

Σύμφωνα με την έκθεση Statistical Review of World Energy της BP, το 2017 η Σαουδική Αραβία παρήγε 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Αυτό αντιστοιχεί στο 12,9% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ποσοστό που κινείται στο εύρος των δύο άλλων πετρελαϊκών υπερδυνάμεων του πλανήτη –Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας. Στη Ρωσία, η παραγωγή πετρελαίου συγκεντρώνεται σε περίπου δώδεκα εταιρείες. Στις ΗΠΑ, χιλιάδες εταιρείες που ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον τους παράγουν πετρέλαιο. Αλλά στη Σαουδική Αραβία, όλη η παραγωγή πετρελαίου ελέγχεται από τη Saudi Aramco, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία που φέρεται να είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο.

Δεδομένου ότι το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας στην παραγωγή πετρελαίου υπερβαίνει κατά πολύ την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του πιο σημαντικού εμπορεύματος στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία έχει απίστευτη οικονομική δύναμη. Εάν η Σαουδική Αραβία είναι μείωνε την παραγωγή κατά μόλις τρία ή τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την ημέρα, οι τιμές θα αυξάνονταν γρήγορα πάνω από τα $100/βαρέλι.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα $200 ή ακόμα και τα $400 το βαρέλι σε περίπτωση διακοπής της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά έχετε κατά νου στη διάρκεια του εμπάργκο πετρελαίου του 1973, οι τιμές του πετρελαίου τετραπλασιάστηκαν μέσα σε περίπου έξι μήνες. Οι τιμές αυτού του επιπέδου θα οδηγούσαν γρήγορα την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, όπως συνέβαλαν το 1973. Αυτή είναι η δύναμη που έχει στα χέρια της η Σαουδική Αραβία.

Εξετάστε τις μεταβολές των τιμών του πετρελαίου από το 2014. Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν επειδή η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ πλημμύρισε την αγορά με πετρέλαιο, γεγονός που έρικε τις τιμές κάτω περισσότερο από 70%.

Στη συνέχεια, όταν αποφάσισαν ότι το πείραμα δεν λειτούργησε, η Σαουδική Αραβία έπεισε τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για να στηρίξουν τις τιμές. Οι τιμές του πετρελαίου διπλασιάστηκαν. Ήδη αυτή την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 5% μετά την ανακοίνωση ότι η Σαουδική Αραβία θα καλύψει τυχόν διαταραχές στην προσφορά από τις κυρώσεις σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.

Καμία άλλη οντότητα στον κόσμο δεν έχει τόσο μεγάλη δύναμη να κινεί τις αγορές πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε γρήγορα να γονατίσει την παγκόσμια οικονομία.

Έτσι, καθώς ο κόσμος μελετά το ενδεχόμενο μιας σκληρής τιμωρίας της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi νωρίτερα αυτό το μήνα, στην πραγματικότητα είναι η Σαουδική Αραβία που έχει τον άσο στο μανίκι. 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές πωλήσεις όπλων είναι ψίχουλα εάν ληφθεί υπόψη το χάος που θα μπορούσε να εξαπολύσει η Σαουδική Αραβία εάν αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως οικονομικό όπλο.

Αυτό είναι μόνο ένα τίμημα που πληρώνουμε για την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Η παγκόσμια οικονομική ασφάλεια θα συνεχίσει να εξαρτάται έντονα από τη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία.