Ένας νεκρός και πάνω από 200 τραυματίες στις διαμαρτυρίες για τα καύσιμα στο Παρίσι

energypress.gr

Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους της Γαλλίας το Σάββατο σε πάνω από 2.000 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα διαμαρτυρομενοι για τα κυβερνητικά σχέδια που θα αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων.

Άλλοι πέντε υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς καθ’ ολη τη διάρκεια της μέρας αφού χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα ενώ πάνω από 220 άτομα τραυματίστηκαν σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής αστυνομίας.

Οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους καθώς ο περιβαλλοντικός φόρος επί των εκπομπών αερίων που έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019, θα αυξήσει το κόστος της βενζίνης κατά 3 ευρώ λεπτά του ευρώ το λίτρο (περίπου 0,13 $ ανά γαλόνι) ενώ οι τιμές του ντίζελ θα αυξηθούν κατά 6,5 λεπτά.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 117 διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και σε πολλές περιπτώσεις έκανε χρήση χημικών για να τους διαλύσει.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που αποκαλείται κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των ιδιαίτερων γιλέκων τους υψηλής ορατότητας, παρόμοιων με αυτά που χρησιμοποιούνται από τους εργάτες στα οδικά έργα εξαπλώθηκε γρήγορα τις πόλεις και τις αγροτικές περιοχές στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενο για τις τιμές των καυσίμων που σημείωσε άνοδο 10-25% φέτος, καθώς και για τις επερχόμενες αυξήσεις.

(Sputnik Greece)