ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Φωτιά» τα καύσιμα στα νησιά μας ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ

902.gr

Τις τιμές-«φωτιά» των καυσίμων στα νησιά καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, επισημαίνοντας ότι  αυτές οι τιμές πρακτικά σημαίνουν σοβαρή αδυναμία θέρμανσης των κατοίκων, αφού το λεηλατημένο εισόδημά τους δέχεται ένα ακόμα πλήγμα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου αναφέρει:

«Την “κανονικότητα”, την “έξοδο από τα μνημόνια” και τη “δίκαιη ανάπτυξη” που επικαλείται η κυβέρνηση, έρχονται να μας υπενθυμίσουν, μεταξύ των άλλων αντιλαϊκών μέτρων, οι απαγορευτικές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα κίνησης.

Συγκεκριμένα, η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στα νησιά μας κυμαίνεται από το 1,25 έως 1,50 ευρώ το λίτρο, με πρόβλεψη τους χειμερινούς μήνες να ανέβει ακόμα πιο ψηλά και κατά πολύ περισσότερο με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ από τον επόμενο χρόνο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει σοβαρή αδυναμία θέρμανσης των κατοίκων των νησιών μας, αφού το λεηλατημένο εισόδημά τους δέχεται ακόμα ένα πλήγμα. Σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης θα προκύψει επίσης στα σχολικά κτίρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και στις άλλες δημόσιες δομές.

Η βενζίνη, ιδιαίτερα, στους Φούρνους και την Ικαρία αγγίζει τα 2,00 ευρώ το λίτρο ενώ το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται στα νησιά αυτά στα 1,75 ευρώ δυσκολεύοντας έτσι τις μετακινήσεις των κατοίκων των νησιών.

Όλα αυτά προστίθενται στα αποτελέσματα της άδικης αύξησης του ΦΠΑ από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεπικουρούμενη από όλα τα αστικά κόμματα, αφού μαζί ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο των υπέρογκων φόρων που επιβαρύνουν τα καύσιμα, καθώς και της υψηλότατης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που ελέγχουν τον κλάδο της παραγωγής Ενέργειας και καυσίμων.

Αυτοί που ληστεύουν όλο και πιο προκλητικά και ξεδιάντροπα το λαό στα καύσιμα είναι η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή και τη διύλιση του πετρελαίου με τους υπέρογκους φόρους και τα τεράστια υπερκέρδη.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα.
  • Ουσιαστική κρατική ενίσχυση με οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν για αγορά πετρελαίου.
  • Έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εφοδιασμό πετρελαίου σε όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υποδομές.
  • Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Επαναφορά του σε όλα τα νησιά.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών που επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα.

Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί ταξικός, μαζικός, αποφασιστικός αγώνας με την εργατική τάξη των νησιών μας και της χώρας να προτάσσει το σύνθημα “Μπροστά οι δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων”.

Καλούμε όλο τον εργατόκοσμο των νησιών, τη νεολαία, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε Σάμο (10 π.μ. στο ΕΚΣ) και Ικαρία (πλατεία Ευδήλου στις 12 το μεσημέρι).

Όλοι στον αγώνα – Όλοι στην απεργία 

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων».