ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΕΛΠΕ: Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να κλείσει άμεσα η αβεβαιότητα της αποκρατικοποίησης

energypress.gr 18/12/2018

Μια σειρά από επιχειρησιακές αποφάσεις, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη στρατηγική, τις επενδύσεις και τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων προκειμένου να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια και την περιφερειακή αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τελούν υπό την αίρεση και την αβεβαιότητα της αποκρατικοποίησης.

Υπό την έννοια αυτή, πηγές του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια διαμηνύουν ότι ο διαγωνισμός δεν μπορεί να βρίσκεται επ᾽ αόριστον σε εξέλιξη και επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει σαφές και ρητό χρονοδιάγραμμα. “Εάν αποφασίζαμε εμείς και ήταν στο χέρι μας θα θέλαμε ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί… πέρυσι” αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της διοίκησης, που τονίζουν ότι όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη διαδικασία “τρέχουν” και οι επενδυτές έχουν πλήρη ενημέρωση για τα μεγέθη του ομίλου.

Οι ίδιες πηγές αντιμετωπίζουν ως προσχηματικές τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά, ότι οι επενδυτές έχουν ζητήσει νέο χρονικό περιθώριο ώστε να αποκτήσουν εικόνα για τα ετήσια μεγέθη και τον ισολογισμό της τρέχουσας χρήσης. Τα μεγέθη δ τριμήνου και έτους 2018, ανακοινώνονται το νωρίτερο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, ωστόσο στην πραγματικότητα τα νούμερα δε θα αλλάξουν και εν πολλοίς τα αποτελέσματα έτους έχουν προεξοφληθεί από την αγορά.

Και στη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως και στο ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει η εικόνα ότι οι δύο εταιρείες που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού, συζητούν με άλλες εταιρείες για το σχηματισμό κοινοπραξιών. Αυτά τα σχήματα μάλιστα ενδέχεται να κλειδώσουν πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στις επόμενες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Επιβεβαιώνονται, δε, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση ότι η Glencore συζητά με την Carlyle και η αντίστοιχα Vitol με τη Sonatrach.

Τέλος, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρεται από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, θετική κατάληξη είχαν οι συζητήσεις και για τη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση της θυγατρικής ΕΛΠΕ Upstream στην οποία περνούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης, με το δημόσιο να διατηρεί ισχυρή μετοχική παρουσία και δικαιώματα βέτο.