ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τι φέρνει η νέα ρύθμιση οφειλών προς εφορίες – ταμεία

Capital.gr

Κάθε ημέρα που περνά έρχεται στη Βουλή ή εκδίδεται μια υπουργική απόφαση με ευνοϊκές ρυθμίσεις για κάποια κατηγορία φορολογούμενων. Προχθές εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την χορήγηση έκτακτου επιδόματος θέρμανσης σε πολλούς περυσινούς δικαιούχους ενώ χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά της άγονης γραμμής μέσω του προγράμματος για το μεταφορικό ισοδύναμο. Στο δρόμο για τη Βουλή βρίσκονται και άλλες ρυθμίσεις με τη σημαντικότερη από αυτές να είναι η θέσπιση μιας νέας ρύθμισης οφειλών για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην ουσία αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι δυο παρεμβάσεις.

Ειδικότερα:

-Μια μόνιμη βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 έως 24 δόσεις για τις οφειλές προς ταμεία και εφορίες. Ο αριθμός των δόσεων θεωρείται περιορισμένος καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών που εντάσσονται στη ρύθμιση τελικά τη χάνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσες φορές μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση και έτσι πολλοί είναι αυτοί που απλώς ανακυκλώνουν ρυθμίσεις χωρίς τελικά να καταφέρνουν να βγάλουν τη θηλιά από το λαιμό τους. Η λύση, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να φτάσει ακόμη και στις 36 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.

-Μια έκτακτη ρύθμιση για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που κατέστησαν τέτοιες έως το τέλος του 2017. Η ρύθμιση αυτή θα έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων και θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί σε αυτήν με την προϋπόθεση ότι θα έχει ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση ή θα έχει εξοφλήσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές του 2018. Ο αριθμός των δόσεων, ανάλογα με την οφειλή και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του οφειλέτη, θα μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 100 δόσεις ή και περισσότερες.

Τη ρύθμιση περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται στα 3,9 εκατομμύρια ενώ ήδη σε 1,1 εκατ. φορολογούμενους έχουν  επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.