ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Βουτιά» για το πετρέλαιο μετά το χθεσινό +8%

Απώλειες άνω του 1,5% σημειώνει το αργό πετρέλαιο έπειτα από τη χθεσινή άνοδο 8%, καθώς οι ανησυχίες για την παραγωγή αλλά και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης «πιέζουν» τις τιμές.

Συγκεκριμένα, το αργό τύπου WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, υποχωρεί κατά 1,8% στα 45,77 δολάρια ανά βαρέλι, έπειτα από το χθεσινό +8,7% στα 46,22 δολάρια.

Παράλληλα, το Brent -παραδόσεως Μαρτίου- υποχωρεί 2,1% στα 54,12 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο 8% εχθές κλείνοντας στα 54,47 δολάρια.

Τόσο το brent όσο και το WTI βρίσκονται περίπου 40% χαμηλότερα από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν την Τετάρτη εν μέσω της προσπάθειας της διοίκησης του Τραμπ να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και λόγω μιας έκθεσης σχετικά με τις αυξημένες δαπάνες κατά την περίοδο των διακοπών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου είναι ακόμα χαμηλές παρά τα χθεσινά κέρδη.

«Αν όμως ισχύσουν οι περικοπές του OPEC, οι τιμές του WTI αναμένεται να αυξηθούν στα 50-60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent πρόκειται να φτάσει τα 58-70 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος», επισημαίνει στο Reuters ο Σιμ Χε – Γιν, αναλυτής της Samsung Securities στη Σεούλ,

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ξεκινώντας από τον Ιανουάριο.