ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«παγωμένα» ταμεία των επαγγελματιών , καθοδική πορεία σημειώνει η θερμοκρασία και η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων

14.02.2019 | 16:57 thessaliatv.gr

Καθοδική πορεία σημειώνει η θερμοκρασία με την κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων να ακολουθεί αντίστροφη πορεία.Το τσουχτερό κρύο ζέστανε, έστω και προσωρινά, τα «παγωμένα» ταμεία των επαγγελματιών οι οποίοι μέχρι πρότινος έκαναν λόγο για υποτονική κίνηση. Κάτω από το «φράγμα» του 1,50 ευρώ κινείται τις τελευταίες ημέρες η μέση τιμή, πανελλαδικώς, της απλής αμόλυβδης βενζίνης.

Το 2018 έκλεισε ωστόσο με απώλειες και αρνητικό πρόσημο -17% στη θέρμανση, -4% στην αμόλυβδη και μόνο το πετρέλαιο κίνησης παρουσίασε αύξηση ζήτησης σε ποσοστό +1,5% για τη Μαγνησία. Η χειμερινή περίοδος ενισχύει παράλληλα το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση της τάξης του 20% στις τιμές των υγρών καυσίμων, σε σύγκριση με τη θερινή περίοδο.

Όπως ανέφερε η Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος των βενζινοπωλών της περιοχής, η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 1,08 ευρώ για τη Μαγνησία, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 1,45 ευρώ και το κόστος του πετρελαίου κίνησης 1,32 ευρώ ανά λίτρο. Ο προηγούμενος μήνας τόνωσε τις εισπράξεις των πρατηριούχων, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση πετρελαίου, ενώ όπως υπογράμμισε η κ. Κοντοχρήστου «τον Ιανουάριο δεν υπήρχε τόσο έντονη κίνηση διότι τα διαθέσιμα χρήματα των καταναλωτών δαπανήθηκαν την περίοδο των γιορτών και κατά συνέπεια έχουν περιοριστεί και οι ποσότητες υγρών καυσίμων που προμηθεύονται». Η μέση παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης ήταν 500 λίτρα για τους καταναλωτές στη διάρκεια της γιορταστικής περιόδου, καθώς μεγάλο μέρος του δώρου διατέθηκε για την προμήθεια θερμαντικής ύλης για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Ζητούμενο για τους πρατηριούχους, ωστόσο, είναι να διατηρηθεί σε επιθυμητά επίπεδα η ζήτηση υγρών καυσίμων, με την πρόεδρο των βενζινοπωλών να υπογραμμίζει ότι «είναι θετική εξέλιξη η μείωση των τιμών στα καύσιμα και στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης λόγω των διεθνών συγκυριών, με το κλείσιμο του έτους. Αναμένουμε τις εξελίξεις της καινούργιας χρονιάς για να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει στην αγορά η μείωση των τιμών», είπε. Η περσινή χρονιά έκλεισε με απώλειες αλλά οι βενζινοπώλες ευελπιστούν ότι θα είναι καλύτερη η εικόνα για το 2019 και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο γιατί «θα κριθούν πολλά σε ό,τι αφορά στα καύσιμα λόγω των διεθνών συγκυριών» όπως σημείωσε η πρόεδρος των πρατηριούχων.