Πετρέλαιο: Πώς αυξήθηκαν 25% οι τιμές από τις αρχές του έτους

Νέα άνοδο παρουσιάζουν σήμερα, Δευτέρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να σκαρφαλώνει πάνω από τα 67 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να κινείται στα 58,7 δολάρια το βαρέλι. Από τις αρχές του έτους και τα δύο συμβόλαια έχουν δει την τιμή τους να ενισχύεται περίπου 25%, παρά την αισθητή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι παρεμβάσεις του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του έχουν συμβάλλει καθοριστικά στο ράλι, ενώ το τροφοδοτούν- χωρίς να το θέλουν- και οι ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα βάλει ελαφρώς βαθύτερο «μαχαίρι» στην παραγωγή από ό,τι είχε συμφωνήσει τον περασμένο Δεκέμβριο. Η συμμαχία του οργανισμού με τη Ρωσία και άλλες παραγωγούς χώρες έχει ήδη πετύχει να συμμορφωθεί κατά 90% με το στόχο της μείωσης της προσφοράς κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Πετρελαίου, Χαλίντ Αλ Φαλίχ «πολύ εύκολα θα υπερβεί το 100% τον Μάρτιο».

Είναι σαφές πως το Ριάντ είναι αποφασισμένο να διατηρήσει τις τιμές κοντά στα  65 με 70 δολάρια το βαρέλι, παρά τις απογοητευτικές επιδόσεις των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, που γεννούν ερωτήματα σχετικά με την ζήτηση του ορυκτού καυσίμου. Πολύ δύσκολα πάντως θα επιστρέψουν με βάση τις σημερινές συνθήκες στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το μπρεντ είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 76 δολάρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα καλέσει τον ΟΠΕΚ να αποφύγει τις μεγάλες περικοπές στην προσφορά, καθώς δεν θέλει η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ να συμπέσει με μία εποχή υψηλών τιμών βενζίνης. Ωστόσο για την άνοδο «ευθύνεται» στον ίδιο σχεδόν βαθμό με τη Σαουδική Αραβία, από τη στιγμή που οι κυρώσεις του κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας έχουν επίσης αποσύρει σημαντικές ποσότητες αργού από την αγορά.

naftemporiki.gr