ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 120 MW με LPG σχεδιάζει για τη Σούδα των Χανίων η Motor Oil – Αντιδράσεις από τον τοπικό Δήμο

Γιάννα Παπαδημητρίου

Σε μια νέα σημαντική επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ετοιμάζεται να προβεί η Motor Oil.

Η επένδυση αφορά μια νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Κρήτη και μάλιστα η Motor Oil έχει ήδη καταθέσει τη σχετική αίτηση στη ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα, η αίτηση αφορά τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο LPG στη θέση Πλατάνι Σούδας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σύμφωνα με την αίτηση, η ισχύς του σταθμού θα φτάνει τα 120 MW.

Σημειώνεται ότι στον αναθεωρημένο και εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης, η περιοχή Πέρα Πλατάνι ορίζεται ως υποδοχέας βιομηχανικής μέσης και υψηλής όχλησης και μονάδων αποθήκευσης υγρών καυσίμων.

Η δυνατότητα προβολής αιτιολογημένων αντιδράσεων ενώπιον της ΡΑΕ από όσους έχουν έννομο συμφέρον παρέρχεται στις 23 Μαρτίου.

Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Προκειμένου, πάντως, να υλοποιηθεί η επένδυση, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν από την τοπική κοινότητα και τους φορείς της.

Αποκορύφωμα των μέχρι τώρα αντιδράσεων είναι η ομόφωνα αρνητική απόφαση που έλαβε χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Το επιχείρημα που προβάλλει ο Δήμος Χανίων είναι ότι η συγκεκριμένη θέση στην οποία σχεδιάζεται η εγκατάσταση της μονάδας βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής και πως παρότι το Περιφερειακό Χωροταξικό της Κρήτης επιτρέπει οχλούσες δραστηριότητες στην περιοχή, ορίζει ως ενεργειακούς κόμβους τις θέσεις Κορακιά, Αθερινόλακκο και Ξυλοκαμάρα.