Σταθεροποίηση στις τιμές του πετρελαίου

Μάρτιος 19, 2019 – 21:24 newmoney.gr

Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα (19/3) το πετρέλαιο, παρά τα εντυπωσιακά κέρδη που εμφάνισε ενδοσυνεδριακά, λόγω της πεποίθησης ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές της παραγωγής τους.

Ειδικότερα, το προθεσμιιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent είχε άνοδο 0,28% στα 67,73δολ. ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε ξεπεράσει τα 68 δολ.

Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το αμερικανικό αργό παρέμεινε αμετάβλητο στα 59,09 δολάρια αν και ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά +15% από τις αρχές του 2019, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή των ΟΠΕΚ+ και οι ακούσιες περικοπές στην παραγωγή του Ιράν και της Βενεζουέλας έχουν προκαλέσεις ανησυχίες αναφορικά με την προσφορά», σχολίασε η επικεφαλής οικολομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics, Caroline Bain, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεδομένης της πρόβλεψης για χαμηλή ανάπτυξη της ζήτησης, πιστεύουμε ότι η αγορά πετρελαίου έχει ακόμα επαρκή προσφορά».

Παράλληλα, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δημοσίευσε χθες (18/3) τη μηνιαία έκθεσή της, σύμφωνα με την οποία αναμένει ότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού θα αυξηθεί κατά 85 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, στα 8,59 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Όπως ανέφερε η Υπηρεσία, η μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να σημειωθεί στο πεδίο Permian, και συγκεκριμένα κατά 40 χιλ. βαρέλια σε σύγκριση με τον Μάρτιο.