Το πετρέλαιο ανεβαίνει και η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας

30 04 2019 | 16:17 energypress.gr

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν ακόμα πιο ψηλά, καθώς η σχετική διαπραγμάτευση γινόταν κοντά στα 64 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, την ώρα που η Σαουδική Αραβία έκανε φανερό ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να διευρύνουν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεσοπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Δυτικό Τέξας αυξήθηκαν κατά 1,1%. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Al-Falih δήλωσε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του επικεντρώνονται στη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με συνέντευξη στο RIA Novosti που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή, την ώρα που αυτός θα θέσπιζε αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το πετρέλαιο ανέβηκε σε υψηλό εξαμήνου την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για την εξουδετέρωση των εξαγωγών από το Ιράν, τερματίζοντας μια σειρά απαλλαγών που σήμερα προστατεύουν ορισμένους αγοραστές αργού του Ιράν από αμερικανικές κυρώσεις. Ενώ οι Σαουδάραδες υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τους πελάτες που λείπουν από τις προμήθειες, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραμένει αφοσιωμένο σε ένα σύμφωνο με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς προκειμένου να κρατήσει ένα πλαφόν στην παραγωγή.

(bloomberg, newmoney.gr)