Κέρδη 1,2% για το αργό στον απόηχο της επίθεσης σε αγωγό της Saudi Aramco

Capital.gr Τρίτη, 14-Μαϊ-2019 22:40

Ανοδικά κινήθηκε το αργό την Τρίτη καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή διατηρεί στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τους κινδύνους στην προσφορά από την περιοχή.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου σκαρφάλωσε 74 cents ή 1,2% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 61,78 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Ιουλίου ενισχύθηκε 1,01 δολ. ή 1,4% στα 71,24 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσε σήμερα η ανακοίνωσε της Σαουδικής Αραβίας ότι σταμάτησε προσωρινά τη λειτουργία ενός μεγάλου πετρελαϊκού αγωγού μετά από επίθεση αγνώστων με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Η επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά το σαμποτάζ σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih δήλωσε ότι η επίθεση των drones έγινε σε δύο σταθμούς άντλησης στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από την ανατολική επαρχία στο λιμάνι Yanbu στην Κόκκινη Θάλασσα.

Η επίθεση προκάλεσε μικρές ζημιές στις υποδομές και η φωτιά που ξέσπασε τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, πρόσθεσε.

Η Saudi Aramco έκλεισε προσωρινά τον αγωγό προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση του. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την επισκευή των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει στην επαναλειτουργία του αγωγού.

Νωρίτερα σήμερα, αντάρτες Χούτι από την Υεμένη υποστήριξαν ότι οπλισμένα drones είχαν επιτεθεί σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.