Το νέο πρατήριο FISIKON της ΔΕΠΑ στα Γιάννενα θα εγκαινιάσει την Παρασκευή ο Σταθάκης

Γιάννα Παπαδημητρίου

Στα Γιάννενα θα βρεθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Αφορμή για την παρουσία του υπουργού στην πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι η τελετή εγκαινίων του πρατηρίου FISIKON στα Ιωάννινα

Επίσης, ο υπουργός θα λάβει μέρος σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΔΕΠΑ για την τροφοδοσία φυσικού αερίου στα υπεραστικά λεωφορεία Ιωαννίνων.

Η κατασκευή και λειτουργία του πρατηρίου αποτελεί καρπό του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2017 η ΔΕΠΑ και το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με σκοπό ο στόλος λεωφορείων του νομού να κινείται με φυσικό αέριο.

Το πρατήριο, το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ και συγκεκριμένα στους χώρους του αμαξοστασίου, όπου έχουν τοποθετηθεί οι αποθήκες, οι συμπιεστές καθώς και οι αντλίες και όλες οι υπόλοιπες απαιτούμενες εγκαταστάσεις.

Εκτός από το στόλο των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, το πρατήριο FISIKON θα εξυπηρετεί και άλλα οχήματα (ταξί, ΙΧ, επαγγελματικά κ.α.).

Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται οδικώς στα Ιωάννινα, με τρία αυτοκινούμενα κοντέινερ, καθώς η περιοχή δεν είναι συνδεδεμένη με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Σχέδιο για την αεριοκίνηση και στα δημοτικά οχήματα

Με δεδομένη πλέον τη λειτουργία του πρατηρίου, ο Δήμος Ιωαννίνων σχεδιάζει την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση του στόλου ή των κινητήρων οχημάτων του δήμου, ώστε αυτά να κινούνται με φυσικό αέριο.

Οι σχετικές προεργασίες έχουν ήδη γίνει και αυτό που απομένει είναι η δημοσίευση της πρόσκλησης για την υποβολή ένταξης της πρότασης στο ΠΕΠ Ηπείρου.